"Kul att få lära sig surfa på mobilen"

– Vi får jättebra information om grunderna i hur vi hanterar våra smarta mobiler. Jag har just fått överta en Iphone av mitt barnbarn Marie. Nu ska jag lära mig allt om internet och appar i mappar!

Britt-Marie Zajic har en toppmodern surfplatta, med taangentbord, på vilken hon kan göra det mesta. Eva Fredriksson tittar intresserat på.

Britt-Marie Zajic har en toppmodern surfplatta, med taangentbord, på vilken hon kan göra det mesta. Eva Fredriksson tittar intresserat på.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Hjorted2019-06-07 06:00

Astrid Andersson skrattar och är oerhört engagerad. Hon är en av tiotalet deltagare när Västerviks kommuns mobila IT-café för äldre på onsdagseftermiddagen kommit till Hjorted.

Kursdeltagarna har samlats i en lokal på Nynäsgården. En del kan ganska mycket om nätet och kan redan swisha och betala räkningar på sin surfplatta. Andra har lite kvar och funderar på om/när de ska kunna lära sig allt.

– Bara lugn, jag har 25 år kvar till pension och ska nog hinna lära er det mesta, skojar Malin Ekdahl som är nyinflyttad och så sent som i april fick en fast tjänst som samordnare för Västerviks kommuns mobila IT-café för äldre.

IT-caféet för äldre har funnits sedan maj 2018 och hålls även i Västervik, Överum, Gamleby och Ankarsrum. Nytt är att också Loftahammar tillkommer från och med mitten av augusti.

– Vi kör olika teman varje vecka, berättar Malin Ekdahl.

– Tidigare har deltagarna lärt sig uträtta exempelvis bankärenden, swisha, navigera, köpa p-biljett via mobilen samt gå in på Facebook, 1177 och Apoteket.

– Denna vecka är temat Underhållning, och appar såsom Melodikrysset, Duo-appen, Wordfeud och Candy Crush, säger Malin Ekdahl.

Britt-Marie Zajic har en toppmodern surfplatta, med tangentbord och allt.

– Jag försöker sköta betalningar och det mesta jag kan via plattan, säger hon innan dagens utbildning avslutas och det är dags för en kopp IT-kaffe med dopp.

Malin Ekdahl visar Astrid Andersson hur hon ställer in sin smartphone.
Malin Ekdahl visar Astrid Andersson hur hon ställer in sin smartphone.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om