Allt fler vill hjälpa humlor och bin

En stark trend i dag är att vi inte bara köper blommor för att de är vackra, utan för att vi vill hjälpa fjärilar, bin och humlor.

Lavendel, här en vit variant, älskas av humlor och fjärilar.

Lavendel, här en vit variant, älskas av humlor och fjärilar.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hjorted2022-08-02 10:00

Linda Oskarsson på Hjorteds handelsträdgård säger att det finns en annan vakenhet för naturen hos kunderna i dag. Vi frågar inte bara efter sådant som vi själva tycker är snyggt, utan det ska även vara givande för pollinerarna.

– Folk tänker mer på vad som är bra för bin, humlor och fjärilar. Det har kommit fram att vissa arter är utrotningshotade. Sedan är det vissa blommor som behöver bin och humlor för att kunna överleva själva. Det är ett ekosystem, säger Linda.

undefined
Många insekter gillar oregano, till exempel humlor.

Som ett grundtips till den som vill hjälpa pollinerarna säger hon att man ska se till att ha växter som avlöser varandra i blomning. Vide och sälg är bra att starta säsongen med, eftersom de blommar tidigt.

– Humlorna vaknar tidigt, så de behöver ha något tidigt.

Längre fram på säsongen rekommenderar hon den redan populära lavendeln, liksom kryddväxter som oregano, salvia, timjan, basilika och mynta.

– Fruktträd är också bra.

Insekter behöver även ett ställe där de kan dricka vatten, utan att drunkna. Till exempel ett fat med stenar i.

undefined
Humlor tycker även om bland annat nemesia och lejongap.

Men pollinerare gillar också vanliga köksväxter, som exempelvis gurka. Såhär års är det full fart i växthuset med gurkor och tomater, där Linda kan skörda ända fram i oktober. Bin och humlor surrar runt och pollinerar.

Handelsträdgården i Hjorted är öppen året om. På hösten planteras de lökar som ska ge blommande hyacinter till jul. Samtidigt är det dags att sätta sticklingar av penséer, så att de är redo att börja blomma, när våren kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!