Rörelse och utmaningar i Hjorted

En grupp föräldrar har dragit i gång barngympa i Hjorted. "De ska få testa olika aktiviteter", säger Caroline Karlsson som är en av ledarna.

Stina Petersson, 2 år, testade många av hindren på barngympan i Hjorted.

Stina Petersson, 2 år, testade många av hindren på barngympan i Hjorted.

Foto: Kristina Westring

Hjorted2019-04-07 17:00

Från gymnastiksalen vid Hjorteds skola hörs musik och barnröster. Det är söndag i början av april och en dag i veckan sedan i januari har barn i åldern från två till fem år haft gympa här. Just idag är det hinderbana på schemat. Barnen kryper genom en ihoprullad gympamatta, vidare till hopp på låga och höga plintar, sedan prickar de ärtpåsar i en öppen plint för att i nästa stund balansera på en lång, låg bänk. De svingar sig i rep och skuttar fram till en brant spång som avslutas med ett hopp ned på en tjock matta. Här är det några av barnen som tvekar, men de flesta tar mot till sig och hoppar. Sista biten krälar barnen genom en trång tunnel byggd av bänkar och rockringar.

– Hinderbanan är uppskattad, säger Caroline Karlsson som är en av fyra föräldrar som genom Hjorted gymnastik- och idrottsförening (GOIF) har startat barngymnastik. Sedan i januari är det 18 barn som är anmälda.

– Vi vill främja barns aktivitet. Hit kommer även barn från Totebo och Ankarsrum. I Västervik finns det många aktiviteter, men vi har ju en passande lokal i Hjorted. Så vi bestämde oss för att starta här. Vi vill att barnen ska få testa olika aktiviteter och få utmaningar. Det handlar även om att öva motorik och balans, säger Caroline Karlsson.

– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ. Barnen får röra på sig på ett annat sätt än hemma. Sedan får alla möjlighet att träffas, säger Thomas Lang, pappa till ett av barnen.

Caroline Karlsson, Maria Andersson, Linda Stenholm och Emma Karlsson leder barngympan i Hjorted.
Caroline Karlsson, Maria Andersson, Linda Stenholm och Emma Karlsson leder barngympan i Hjorted.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om