Storstadsbo tar över lanthandeln: Har många nya planer

"Man måste våga lite". Det säger Sven Poschwald som nu tar över driften av lanthandeln, Nära dej, i Hjorted.

Sven Poschwald tar över driften av lanthandeln i Hjorted. "Jag har längtat efter ett lugnare liv", säger han.

Sven Poschwald tar över driften av lanthandeln i Hjorted. "Jag har längtat efter ett lugnare liv", säger han.

Foto: Lotta Gometz

Hjorted2022-02-24 13:39

Butiken har varit till salu sedan i höstas och den tidigare ägaren Rita Bey-Lindenmaier ställde efter årsskiftet in sig på att lägga ner verksamheten eftersom ingen seriös spekulant hade dykt upp.

Men så hörde Sven Poschwald av sig och historien tog en ny vändning.

– Vi fick kontakt genom en gemensam bekant, förklarar Rita Bey-Lindenmaier som gläds åt att butiken nu blir kvar på orten.

Sven och hans fru flyttade från Berlin, Tyskland, i september förra året. För tillfället bor de i Kristdala men inom kort går flyttlasset till Hjorted, berättar han.

Från europeisk storstadspuls till svensk landsbygd. Det är en kontrast som heter duga. Hur kom det sig att ni tog beslutet att flytta till Sverige?

– Vi ville byta livsstil, komma ifrån stressen, trafiken och trängseln i Berlin. Vi gillar Sverige och min fru har släktingar här. Vi har faktiskt funderat på att flytta hit sedan jag gjorde mitt första besök i Sverige för tolv år sedan. 

Det är inte helt enkelt att driva butik på landsbygden, vilket dina företrädare har erfarit. Hur ska du få det att funka och hur kommer kunderna att märka av ägarskiftet?

– Det var inte ett lätt beslut. Men jag har som sagt längtat efter ett annat liv än det jag levde i Tyskland. Ett lugnare liv. Och jag vill prova att vara egen företagare, för det innebär ju en viss frihet också.

– Några nyheter som jag kommer att sjösätta är att butiken delvis ska vara obemannad och därmed kunna hållas öppen 24 timmar om dygnet. Jag håller också på att knyta kontakter med lokala producenter eftersom jag gärna vill sälja en del närproducerad mat, som kött och bröd till exempel.

– En annan sak som känns viktig är att Hjortedsborna ska kunna hämta beställda varor här, via instabox eller något annat liknande logistikföretag.

Officiellt tar Sven Poschwald över butiken den 1 mars och då bjuds kunderna på fika i butiken.

– Jag kommer att finnas med som bollplank och stöd ett tag under den första tiden, säger Rita.

Vilket är något som uppskattas av Sven som för övrigt håller på att lära sig svenska för närvarande.

Han tillägger att planen är att också utöka möjligheten för Hjortedsborna att få hemleverans.

– Det bor ju många äldre här som kan ha nytta av det, säger han.

Vad ska du själv göra nu då? (frågan är ställd till Rita som drivit butiken sedan sommaren 2019 då den förre "handlarn" Bertil Magnusson gick i pension.)

– Nu ska jag söka jobb!, säger hon.

För några veckor sedan såg det ut som att Hjortedsborna skulle bli av med sin lanthandel. Men nu är det klart att den blir kvar. Från och med 1 mars drivs den i ny regi.
För några veckor sedan såg det ut som att Hjortedsborna skulle bli av med sin lanthandel. Men nu är det klart att den blir kvar. Från och med 1 mars drivs den i ny regi.
Karta: Nära Dej Hjorted
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!