Tunga beskedet: Lanthandeln läggs ner

Försöken att hitta en efterträdare misslyckades. Det innebär att lanthandeln i Hjorted läggs ner, från och med den 25 februari.

Rita Bey har drivit lanthandeln i Hjorted, men sedan i november varit på jakt efter en efterträdare.

Rita Bey har drivit lanthandeln i Hjorted, men sedan i november varit på jakt efter en efterträdare.

Foto: Lotta Gometz

Hjorted2022-02-01 15:22

Affärsinnehavaren Rita Bey meddelade nyheten på Facebook på måndagen.

"Tyvärr misslyckades sökandet efter en efterträdare. Efter noggrannt övervägande och dialog med vår hyresvärd beslutade jag med tungt hjärta att stänga affären senast den 25 februari", skriver hon.

När vi når Rita på tisdagseftermiddagen konstaterar hon att januari varit en tuff månad. Omsättningen har varit ungefär hälften jämfört med januari 2021.

Jakten på en efterträdare har pågått sedan i höstas, utan framgång.

– Jag har inte haft någon seriös spekulant i alla fall, säger hon.

Sommarhalvåret går affären bra, men en vanlig tisdag under lågsäsong kommer det omkring 20 kunder, som i snitt handlar för 100 kronor var.

– Jag har 10–15 stamkunder som handlar rejält, men de andra som köper några cigaretter och lite mjölk kan jag inte överleva på. Omsättningen går bara ner och ner. Kostnaderna blir bara högre och högre. Och nu med den dyra strömmen, till alla kylar och frysar till exempel, så jag har bestämt mig för att göra något annat.

Vad ska du göra?

– Söka jobb. Vadsomhelst. Jag måste få in pengar, överleva.

– Jag hoppas sälja ut mitt varulager i februari så att jag kan betala mina leverantörer och inte behöva gå i konkurs med bolaget. Det vore det värsta, säger Rita Bey. 

Vi har tidigare rapporterat om affärens osäkra framtid. Förra våren såg framtiden ljus ut, efter ett en ny fastighetsägare klivit in, men i november kunde vi berätta att den låg ute till försäljning.

Nu är beslutet taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!