Vindkraftpark oroar nÀrboende: "Husen blir osÀljbara"

Magnus och Maria Andersson i Spjuthult bor nÀra den planerade vindkraftparken i Lervik. Nu har de startat en namninsamling för att stoppa etableringen.

Alexander Alexandersson, Magnus Andersson och Maria Andersson i byn Spjuthult Àr oroade över hur den nya vindkraftparken kommer att pÄverka deras hÀlsa. Vindkraftverken kommer att ligga i skogen bakom sjön.

Alexander Alexandersson, Magnus Andersson och Maria Andersson i byn Spjuthult Àr oroade över hur den nya vindkraftparken kommer att pÄverka deras hÀlsa. Vindkraftverken kommer att ligga i skogen bakom sjön.

Foto: Caroline Petersson

Hjorted2021-05-17 18:00

GĂ„rden Kristoffersdal i Spjuthult ligger lika naturskönt som avskilt, vilket var just vad Magnus och Maria Andersson sökte efter nĂ€r de lĂ€mnade Stockholm för snart tvĂ„ decennier sedan. De ville bort frĂ„n storstadshetsen och lĂ„ta barnen vĂ€xa upp pĂ„ en lugn och tyst plats. 

I framtiden befarar de att idyllen kommer raseras – dĂ„ de kan tvingas leva med bruset frĂ„n Ă„tta vindkraftverk som företaget Eurowind fĂ„tt klartecken att bygga pĂ„ andra sidan sjön. 

– Vi Ă€r jĂ€tteoroliga, inte minst för barnens hĂ€lsa. Folk jag pratat med som bor nĂ€ra sĂ„dana hĂ€r vindkraftverk brukar sĂ€ga att det Ă€r som pĂ„ tivoli, de kan inte sova om nĂ€tterna. De blinkar, och det dĂ„nar. Dessutom kommer vi troligen inte kunna flytta hĂ€rifrĂ„n Ă€ven om vi skulle vilja det, eftersom husets vĂ€rde sjunker, sĂ€ger Maria. 

Vindkraftverken kommer ha en totalhöjd pĂ„ 200 meter, alltsĂ„ cirka 50 meter högre verk Ă€n de som idag finns i Blekhem. Maria efterlyser en nĂ€rmare granskning frĂ„n kommunen om hur bullret frĂ„n sĂ„ pass höga verk pĂ„verkar mĂ€nniskors psykiska och fysiska hĂ€lsa. 

– Har de verkligen analyserat det hĂ€r? Vi kĂ€nner oss som försökskaniner. 

Alexander Alexandersson bor ocksĂ„ i Spjuthult. Han flyttade hit frĂ„n Tyskland av samma skĂ€l som Magnus och Maria Andersson – lugnet och den smĂ„lĂ€ndska naturen. Liksom sina grannar Ă€r han kritisk till vindkraftsetableringen, och menar att dialogen med kommunen varit obefintlig. Efter samrĂ„det som vindkraftsbolaget (ett annat Ă€n det som nu tagit över tillstĂ„ndet och ska bygga) bjöd in till för drygt tio Ă„r sedan har varken han eller paret Andersson hört nĂ„gonting om planerna, vare sig frĂ„n kommunen eller vindkraftbolagen. Inte förrĂ€n beslutet vĂ€l var fattat.

– Vi fick inte veta nĂ„got förrĂ€n Eon gick och mĂ„lade pĂ„ trĂ€den dĂ€r de ska grĂ€va ner en kabel. Jag kĂ€nner mig helt överkörd. De kunde ju Ă„tminstone ha kommit hit och pratat med nĂ„gra av oss innan. 

undefined
Byn Spjuthult ligger naturskönt, en bit utanför Hjorted. I framtiden kan tystnaden brytas frÄn ljudet av vindkraftverk.

Han menar att de omrĂ„den i kommunen dĂ€r man bygger vindkraftverk blir mindre attraktiva att leva och bo i. 

– Vem ska köpa vĂ„rt hus om vi vill sĂ€lja? NĂ€r vindkraftverken Ă€r byggda kommer de stĂ„ hĂ€r i 30–40 Ă„r. Ingen kommer att vilja bo hĂ€r. Och vi fĂ„r inte en krona för detta. 

För att samla protester frĂ„n nĂ€rboende och andra har Maria startat en namninsamling; "Nej till mer vindkraft i VĂ€sterviks kommun" och en Facebook-sida med samma namn. PĂ„ mindre Ă€n ett dygn skrev över hundra personer under uppropet. 

– Det hĂ€r drabbar ju inte bara oss, det sker överallt i kommunens inland, och det finns ett stort motstĂ„nd mot detta. Det Ă€r en ödesfrĂ„ga för landsbygden.

Sverige stĂ„r inför ett vĂ€xande elbehov i framtiden, och tanken Ă€r att vindkraft ska spela en viktig roll i vĂ„r klimatomstĂ€llning. Behövs vindkraft och var ska den i sĂ„ fall byggas? 

– Nej, absolut inte. Sverige hade varit fossilfritt med kĂ€rnkraft och vattenkraft, och med ny teknik kan vi bygga kĂ€rnkraftverk som inte drabbas av hĂ€rdsmĂ€lta. 

Vindkraft Ă€r inte alls "hundra procent förnybart", menar Maria, och syftar bland annat pĂ„ miljökostnaden för att producera verken, med vĂ€gbyggen, material och annat. 

I stĂ€llet för att lita pĂ„ att vindkraften ska lösa vĂ„r framtida energiförsörjning menar Maria att vi borde se över vĂ„rt sĂ€tt att leva. 

– Vi mĂ„ste sluta konsumera som vi gör, man kanske inte kan Ă„ka pĂ„ weekendresor till London till exempel. Jag tror att vi behöver gĂ„ tillbaka ett steg. 

undefined
NÄSTA DEL: I morgon möter du bland annat Lennart Facius och Ivar Eriksson, som berĂ€ttar hur det Ă€r att bo en knapp kilometer frĂ„n ett vindkraftverk. Vi berĂ€ttar ocksĂ„ om fler vindkraftsplaner i VĂ€sterviks kommun.
Vindkraftverken kommer att bli cirka 50 meter högre Àn de som stÄr i Blekhem idag. PÄ bilden att av verken i Blekhem.
Vindkraftverken kommer att bli cirka 50 meter högre Àn de som stÄr i Blekhem idag. PÄ bilden att av verken i Blekhem.
Vindkraftparken i Lervik

Bolaget Eurowind Energy AB rĂ€knar med att den Ă„tta vindkraftverk stora parken kommer att ta ungefĂ€r ett Ă„r att bygga. Verken fĂ„r en totalhöjd pĂ„ 200 meter. 

Det första steget i processen Ă€r att avverka och förbereda mark i omrĂ„det. Sedan byggs vĂ€gar och uppstĂ€llningsytor, varpĂ„ sjĂ€lva verken forslas till platsen och sĂ€tts upp. 

Parken förvĂ€ntas producera uppskattningsvis 125 000 megawatttimmar Ă„rligen (plus minus tio procent). 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!