Fem miljoner ska höja kompetensen

Eksjö kommuns näringslivsavdelning får drygt fem miljoner kronor från Strukturfondpartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att 250 personer på olika företag ska kunna utbildas.

Vilka kompetenser behövs på Höglandet. Nu ska 250 personer på företag i fyra kommuner utbildas.

Vilka kompetenser behövs på Höglandet. Nu ska 250 personer på företag i fyra kommuner utbildas.

Foto: Anders Steiner

Höglandet2018-11-01 05:00

Konkurrensen om arbetskraften hårdnar samtidigt som arbetsuppgifterna i industrin blir alltmer kvalificerade.

– Företagen i de mindre kommunerna måsta agera för att säkra den framtida kompetensförsörjningen. Genom rätt utbildningsinsatser kan vi möta en ökad efterfrågan med en helt annan kunskapsstatus, säger Marie Brask, näringslivschef i Eksjö kommun och initiativtagare till projektet i ett pressmeddelande.

Satsningen vänder sig till små som medelstora och större företag i alla branscher. Upptagningsområdet omfattar Eksjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda kommuner.

I höst ska kompetensbehoven på företagen ses över och utifrån det sammanställs en lista på utbildningar och antalet deltagare på respektive utbildning.

Utbildningarna förläggs på företagen och kommer att genomföras från maj 2019 till juni 2021.

– Det finns ett stort behov av mobilisering inom såväl kompetens som förmåga till anpassning och nytänkande, inte minst inom jämställdhet och miljö. Genom en bred spridning, både när det gäller branscher och geografi ser vi stora möjligheter till lärande. Att mötas över gränserna och ta del av varandras arbetssätt, problemlösning, processer och utveckling på individnivå, skapar vi förutsättningar för företagen att utvecklas, säger Marie Brask.

Projektledare blir Desirée Källqvist. Hon har tidigare varit projektledare för flera större näringsfrämjande verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om