Tvingades amputera tĂ„ – vĂ„rdgivare anmĂ€ls

Tre lÀkare i rad missade att 55-Äringen brutit ett ben i foten. Först en mÄnad senare upptÀcktes benbrottet. Nu kritiseras de tre lÀkarna av IVO, Inspektionen för vÄrd och omsorg.

Symbolbild för lÀkare.

Symbolbild för lÀkare.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Höglandet2018-10-06 20:00

Mannen som Àr hemmahörande pÄ smÄlÀndska höglandet föll och vred till foten och fick rejÀlt ont. NÀsta dag gick han till en vÄrdcentral, och Àven om han skickades pÄ en akut röntgen fick han inte den vÄrd han hade förvÀntat sig. IVO finner att lÀkaren inte frÄgat hur olyckan med foten gÄtt till, eller gjort tillrÀcklig undersökning av den onda foten.

Inte heller lÀkarna pÄ den röntgenavdelning mannen remitterats till upptÀckte frakturen i hans fot. Trots att den enligt IVO:s granskning var synlig redan vid det besöket. DÀrför kritiseras nu ocksÄ de tvÄ lÀkarna av IVO för att de inte uppfyllt kraven och för att de bÀr ansvar för att upptÀckten av frakturen försenades. Den uppdagades först en dryg mÄnad senare nÀr mannen besökte en diabetesmottagning i Jönköping.

Region Jönköpings lÀn, som Àr huvudman för de nu kritiserade lÀkarna, anser att missen ÀndÄ inte pÄverkat vÄrdförloppet och hÀnvisar till att skadan Àven om den upptÀckts direkt inte hade behandlats kirurgiskt, utan endast konservativt. Regionen anser heller inte att fallet lett till nÄgon allvarlig vÄrdskada.

Det anser dock 55-Äringen som menar att den fördröjda upptÀckten av frakturen i foten senare ledde till att han tvingades amputera en tÄ.

En av de berörda vÄrdgivarna ser dÀremot inte alls den kopplingen, utan menar att patientens diabetes Àr en mer trolig orsak till det.

Samtliga kritiserade lÀkare har avstÄtt att yttra sig över IVO:s beslut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!