Tvåbarnsmamman Maria vill att kommunen öppnar "nattis"

Vårdbiträdet Maria Olsson i Horn önskar att kommunen ska erbjuda möjlighet till barnomsorg på kvällar, helger och nätter. Utan tillgång till ett ”nattis” kommer hon att bli tvungen att säga upp sig från sitt jobb. "Jag kan inte lösa det på annat sätt", säger hon.

Tvåbarnsmamman Maria Olsson vill att kommunen ska öppna ett "nattis".

Tvåbarnsmamman Maria Olsson vill att kommunen ska öppna ett "nattis".

Foto: Kollage: Privat/TT

Horn2022-02-04 08:42

Tvåbarnsmamman Maria Olsson bor i Horn.

Hon arbetar som vårdbiträde på ett äldreboende och beskriver sig som relativt nyinflyttad på orten. Eftersom hon snart ska börja att arbeta enligt ordinarie schema, där det ingår pass på kvällar och helger, slängde hon ut en fråga i en lokal Facebookgrupp om det finns möjlighet att få barnomsorg på andra tider än dagtid. Svaret hon fick var att det inte fanns.

Inlägget fick ett stort gensvar. Det visade sig att fler personer efterfrågade ett så kallat ”nattis” för att få ihop vardagen. Andra beskrev hur de drar sig för att söka jobb inom exempelvis vården, då de inte vet hur barnomsorgen ska kunna lösas. Maria Olssons förhoppning är att kommunen nu ska öppna barnomsorg på kvällar och helger.

Allra helst önskar hon förstås att ett ”nattis” ska öppnas i Horn, där hon bor.

– Hur ska man få folk att flytta hit och börja att jobba? säger hon.

undefined
Maria Olsson jobbar som vårdbiträde på ett äldreboende.

Sedan en tid tillbaka har hon haft anpassade arbetstider. Inom kort kommer hon att behöva börja att arbeta efter ett rullande schema, som resten av hennes kollegor.

Hur det ska gå vet hon inte. Som ensamstående och utan nära familj i närheten är hon rådvill.

– Det blir väldigt svårt, säger hon.

Samtidigt säger hon att även par, där båda är skiftarbetare, har en svår situation med att lösa barnomsorgen.

Maria Olsson säger att hon skrivit till kommunen och berättat om sina behov. Hon har även framfört de synpunkter som kommit från andra som svarat henne i tråden.

Arbetet vill hon inte sluta på, då hon både trivs och känner sig behövd. Hon vill vara tydlig med att det inte är hennes arbetes fel att hon befinner sig i den här situationen. Tvärtom säger hon att arbetsgivaren varit väldigt förstående.

Dyker det inte upp någon lösning kommer hon att bli tvungen att säga upp sig.

– Jag kan inte lösa det på annat sätt. Vad ska jag göra? Ska jag gå på socialbidrag? Då blir jag en belastning för samhället, säger hon.

– Det är jättetråkigt ur så många synvinklar. Det här en sektor som skriker efter folk.

Eva Holm är förvaltningschef på bildningsförvaltningen. Hon bekräftar att det inte finns någon barnomsorg på kvällar och nätter. Frågan har varit uppe politiskt tidigare och sista gången valde en knapp majoritet i kommunfullmäktige att avslå en motion om att öppna barnomsorg på obekväm arbetstid i kommunen. Anledningen var att det skulle bli för dyrt.

– Det här är ingen fråga som jag eller förvaltningen äger, säger Eva Holm.

Däremot har hon förståelse för den situation som en vårdnadshavare befinner sig i som behöver barnomsorg på obekväm arbetstid för att kunna sköta sitt jobb.

Eva Holm säger att hon i dag har vissa möjligheter att påverka öppettiderna på förskolor. Men möjlighet till sena kvällar och övernattningar finns inte i dag.

David Wenholm (C) är ordförande i bildningsnämnden. Han bekräftar att frågan varit uppe tidigare men att det rör sig om alldeles för få barn, där vårdnadshavarna har behovet.

Hans råd till personer som i dag har behov av barnomsorg på kvällar och helger är att ta kontakt med sin arbetsgivare.

– Det är svårt att ge några råd generellt. Har man små barn blir det förstås svårare.

– Jobbar man för en större arbetsgivare finns det ofta möjlighet att byta arbetspass över tid i alla fall, säger han.

Tvåbarnsmamman Maria har i en skrivelse till kommunen efterfrågat ett så kallat "nattis".
Tvåbarnsmamman Maria har i en skrivelse till kommunen efterfrågat ett så kallat "nattis".
Det här innebär "nattis"

"Nattis" är en vardagligare benämning för barnomsorg på obekväm arbetstid. Det finns i dag inget som säger att kommunerna måste erbjuda barnomsorg på kvällar och helger, utan det är upp till varje kommun att besluta om.

Enligt skollagen ska förskola och fritids erbjudas under den tid som föräldrar arbetar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Det behöver inte erbjudas under kvällar, nätter veckoslut eller i samband med större helger.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!