Arbetsmiljöåtgärder krävs - kommunen vill ha mer tid

Kommunen behöver mer tid för att lösa arbetsmiljöproblemen på Stångågården i Horn. Det förklarar äldreomsorgens områdeschef Eva Hulth i en skrivelse till Arbetsmiljöverket (AV).

Kinda kommun meddelar att de behöver mer tid, än det Arbetsmiljöverket kräver, för att kunna komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen på Stångågården i Horn.

Kinda kommun meddelar att de behöver mer tid, än det Arbetsmiljöverket kräver, för att kunna komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen på Stångågården i Horn.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Horn2020-06-17 14:00

I mitten av mars meddelade myndigheten att de planerade att rikta föreläggande och förbud mot äldreboendet i Horn. Den stora anledningen till AV:s bedömning var att det för personalen saknades ett fritt arbetsutrymme om minst 0,8 meter vid toaletter och hygienutrymmen, en brist som skulle vara åtgärdad senast den 14:e april 2021. Nu har Kinda kommun begärt att tiden förlängs med över två år - till 30:e juni 2023.

– Oavsett vilka åtgärder vi genomför kommer vi aldrig att kunna göra klart allting till det datum som de kräver. Vi har inlett en utredning tillsammans med fastighetsavdelningen för att se vilka alternativ som står till buds. Ombyggnation är givetvis ett av dem, förklarar Eva Hulth och fortsätter:

– I datumet vi föreslagit har vi räknat på hur lång en ombyggnationsprocess skulle ta och så har vi tagit till lite extra på grund av covid19. Vi hoppas att AV tar hänsyn till det.

Finns det några andra alternativ än ombyggnation?

– Jag vill inte föregå utredningen men vi håller också på att göra en äldreomsorgsplan där vi gör ordentliga skattningar över behovsbilderna framöver. Förhoppningsvis är den klar i höst.

undefined
"Vi har lyssnat på deras synpunkter", förklarar handläggaren Harriet Schultz Karlsson som meddelar att Arbetsmiljöverket förväntas fatta beslut vecka 26.

Enligt handläggaren Harriet Schultz Karlsson förväntas AV ta ställning i ärendet under vecka 26.

– Det jag kan säga är att vi har lyssnat på deras synpunkter och är med på att flytta fram datumen. Hur mycket kan jag inte säga i dag men det är väl rimligt att de behöver mer tid, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!