I måndags kväll bjöd Horn-Hycklinge föreläsningsförening in till en kväll med arkitekt och byggnadshistoriker Cecilia Sagrén.
Cecilia berättade att Flarka by på 1700-talet skänkte mark till en ny kyrka, vilket anses som ursprunget till Horn. Kyrkan invigdes år 1754. Intill kyrkan fanns även gästgivaregård och färgeri.
Tidsresan gick vidare till 1800-talet. Ett exempel på den tidens arkitektur är Lilla Lidhem med fin veranda, markerade fönsteröverstycken och en rejäl bred stenfot.
– 1900-talet kom med nya former, nämnas kan Fridhem med sina tre våningar och hörntorn. Horns mejeri med fina former och detaljer byggdes år 1912, sa Cecilia Sagrén
Tyrisfors kraftstation med vaktmästarebostad är ett fint exempel på 20-tals klassicism. Också kyrkans dass, transformatorhus och likbod är från denna tid.
Under 30- och 40-talet kom ”funkisstilen” och dess kubiska former. Ett exempel på stilen är skolan, som invigdes 1939. Hemgården, Horns Såg och Hyvleris små sportstugor och Konsumbyggnaden är också från den här tiden.
Följande årtionden kom miljonprogrammet. Byggnationen skulle vara enkel och rationell. Ett exempel här är församlingshemmet som byggdes år 1964 och Stångågården som kom till år 1971.
- På 80-talet ville man tillbaka till ”det gamla", röda trähus med vita knutar, ett allmogeideal föddes, sa Cecilia Sagrén.