Bygget inleddes med en smäll: "Känns superroligt"

Pang, och så var Eons stora kraftledningbyggnation mellan Kisa och Vimmerby igång – efter en nära 14 år lång process. Under måndagen briserade det första startskottet.

Vimmerby kommuns Ola Gustafsson (KD), Kindas Christer Segerstéen (M) och Eon Energidistributions vd Martin Höhler fick äran att detonera det första startskottet i Eons stora kraftledningsbyggnation mellan Kisa och Vimmerby.

Vimmerby kommuns Ola Gustafsson (KD), Kindas Christer Segerstéen (M) och Eon Energidistributions vd Martin Höhler fick äran att detonera det första startskottet i Eons stora kraftledningsbyggnation mellan Kisa och Vimmerby.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-11-15 15:17

På Bruksvägen utanför Horn, bara några stenkast från fotbollsplanen Stångåvallen, var varselvästarna och skyddshjälmarna många under måndagsförmiddagen. Representanter från Eon och deras underentreprenörer, markägare och kommunledningar, hade samlats för ett lite annorlunda "första spadtag". Istället för en traditionell ceremoni genomfördes den första av en rad nödvändiga detonationer för att bereda plats åt en ny transformatorstation.

undefined
Ett 40-tal personer fanns på plats när det första startskottet detonerades vid Bruksvägen utanför Horn.

Tryckte på knappen, ja det gjorde Martin Höhler, vd för Eon Energidistribution, samt Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) och Vimmerby kommuns ordförande i samhällsbyggnadsutskottet Ola Gustafsson (KD).

– Det känns superroligt att, efter så lång tid, kunna sätta igång det här viktiga projektet. För vår del handlar det dels om att kunden alltid ska ha en säker elförsörjning och därför bygger vi upp en redundans i nätet som inte fanns tidigare. Sedan handlar det om Sveriges utveckling, med elektrifiering och energiomställning, där det behövs en ökad kapacitet i nätet, konstaterar Eons vd.

undefined
"Jag är van vid sprängningar från mitt tidigare liv som officer", konstaterade Kindas kommunalråd med glimten i ögat.

De båda kommunrepresentanterna lyfte, kort efter "startskottet", projektets betydelse för näringslivets och framförallt processindustrins möjlighet att utvecklas. Samtidigt finns det, enligt dem, fler fördelar.

– Att byggnationen är igång känns skönt, framförallt med tanke på industrins behov av en säker elförsörjning, men sedan kommer ju samhället i övrigt att behöva el i framtiden. Klimatfrågan är ju minst sagt på tapeten och där är elen en del av lösningarna, konstaterar Kindas Christer Segerstéen.

– För kommunen och vår verksamhet är det såklart också viktigt. Inom vården är det mesta digitaliserat och det kommer att bli ännu mer i framtiden. Även för ett blivande vårdcentrum är det viktigt att elförsörjningen fungerar, fortsätter han.

undefined
Siemens Energy är det företag som kommer att bygga de nya transformatorstationerna i Horn, Södra Vi och Gullringen. "Vi kommer att använda beprövad teknik som är så långt i framkant som möjligt. Vi följer den nivå som Eon har lagt", berättar företagets Ola Lindqvist.
undefined
Ljunghälls ekonomiansvariga Lars Hagelberg berättade om projektets betydelse för företagets utveckling.

Vid startskottsceremonin fanns även Södra Vi-företaget Ljunghälls representerat. För företagets utveckling är den nya kraftledningen, som ökar kapaciteten i nätet, helt nödvändig. Ekonomiansvariga Lars Hagelberg berättar mer:

– Som processindustri är vi väldigt beroende av eltillförseln. Vi har expanderat och avser att expandera kraftigt och i dag är vi egentligen begränsade av kapaciteten i nätet. Vi är väldigt nära maxtaket. Det här är viktigt för oss.

undefined
Magnus Gustafsson och Jan Gustafsson överklagade Eons projekt till högsta instans. "Vi fick en inbjudan, så det kändes självklart att vara här", konstaterar de.

Så sent som vid månadsskiftet september/oktober tidigare i år nådde den rättsliga process, som har följt projektet, vägs ände. Magnus Gustafsson från Örsåsa och Jan Gustafsson från Kisa, de sakägare som överklagade till mark- och miljööverdomstolen, hade också bjudits in till det första startskottet.

– Får man en inbjudan så kommer man men vi ligger lågt här i dag, det är Eons dag. Förr eller senare visste vi ju att byggnationen skulle dra igång, oavsett utslag i domstolen. Det är ingen som har varit emot att det behövs redundans till Kisa och ökad kapacitet i nätet utan bara hur projektet genomförs och vilken typ av ledning som byggs, förklarar Magnus Gustafsson.

undefined
"Det känns väldigt roligt. Nu är det på riktigt". Det sa Eons östgötska regionchef Björn Persson om den startskottsceremoni som ägde rum under måndagen.
undefined
"Det är, för energiomställningen, superviktigt att vi bygger upp kapaciteten", säger Eon Energidistributions vd Martin Höhler.

Martin Höhler, Eons vd, kommenterar den rättsliga processen och kritiken så här:

– Vid stora infrastrukturprojekt är det viktigt att alla får säga sitt och vi har respekt för den demokratiska processen. När det gäller klimatpåverkan, visst tar vi bort en viss mängd träd, men för att samhällets energiomställning ska vara möjlig krävs elnät och infrastruktur. Det är en större positiv påverkan än den negativa.

undefined
Här, något stenkast från idrottsplatsen i Horn, kommer en ny transformatorstation att byggas.
Mer om projektet

Flera byggnationer längs kraftledningens sträckning kommer att pågå parallellt. I mitten av november påbörjas uppförandet av transformatorstationerna i Horn och Gullringen – ett uppdrag som företaget Siemens AB har tilldelats. Därefter, under kvartal två nästa år, kommer Vattenfall Services att inleda byggnationen av själva ledningen. Den tredje entreprenören som engageras i projektet är Omexom. Deras ansvar framöver är att förbereda anslutningen vid stationen i Vimmerby.

Karta: Bruksvägen, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!