Från parkeringen följs stigen ner till Vikingabyn. Vid lägerplatsen syns runskrifterna på de utplacerade sköldarna. Några av ledarna är också tidsenligt klädda.
Då deltagarna kom till dagkollot under måndagen delades de in i tre grupper och dessa blir sedan utplacerade för olika uppgifter under dagarna som följer. Här erbjuds smyckestillverkning, reptillverkning, matlagning, bakning samt tenngjutning. Dagkollot vänder sig till skollediga barn i åldrarna 7-12 år och drivs av Horn NSF-scoutkår och Svenska kyrkan i Kinda.
– Det här med dagkollo är jätteroligt. Hade vi inte varit här så hade vi nog suttit vid datorn och spelat, berättar några av ungdomarna.
Vid stationen för tenngjutningen som drivs av Svenska kyrkan i Kindas personal, Martin Eugén och Joakim Gustafsson, får var och en skära ut sitt önskade mönster i en gipsskiva. Mönstret fylls sedan med det smälta tennet som sedan skapar fina figurer och i vissa fall smycken.
Vid en station tillverkas det rep. Här tvinnas flera trådar samman under flera etapper tills resultatet visar ett grovt och rejält rep där ungdomarna sedan får tagla ändarna. Vi smyckestillverkningen skapades det färgglada och vackra armband och några meter längre bort skapades halsband där barnen fick lära sig att skapa justerbara läderremmar till sina träbrickor där deras namn var skrivit.
Snart nåddes alla av en doft av lagad mat och nybakat bröd.
– Detta är ju inte så vikingamässigt fast då det råder eldningsförbud så får vi använda oss av gasolkök istället för stenhällar som annars hade varit enligt temat, berättar Börje Karlsson, en av ledarna och eldsjälarna inom den lokala scoutrörelsen.
Vid köket fick deltagarna baka bröd i stekpannan. Här kokades även en grönsakssoppa som gruppen sedan fick avnjuta tillsammans med det nybakade brödet. I köket hade de hjälp av Ann Karlsson och Laila Karlsson. Dagarna är planerade så att varje grupp får testa de olika stationerna var sin dag och efter lunchuppehållet så väntar en stunds bad och paddling för de som så önskar medan andra deltagare väljer att stanna kvar vid lägret och de händelser som finns där.
Laila och Börje Karlsson berättade att de varit med på samtliga kollon sedan 1986 då de startade upp den verksamheten.
– Ibland får man fundera lite extra för att hitta ett lämpligt tema för veckan, och nu gäller det att hitta på något spännande inför övernattningen som väntar senare under veckan, berättar Laila och Börje Karlsson.