De vill återigen ha en distriktssköterska i Horn

Kristdemokraterna vill satsa på äldreboendet Stångågården och åtgärda dess arbetsmiljöbrister. Samtidigt vill partiet återinföra en distriktsköterskemottagning - något de nu föreslår.

Lena Käcker Johansson och Kristdemokraterna i Kinda vill se en distriktssköterskemottagningen i Horn igen.

Lena Käcker Johansson och Kristdemokraterna i Kinda vill se en distriktssköterskemottagningen i Horn igen.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-05-19 11:59

– Det måste självklart utredas. Om regionen och kommunen samordnar sig och hjälps åt tror jag inte att en mottagning skulle innebära en så stor kostnad. Det skulle snarare bli billigare än att som i dag ha en massa patienter på vägarna, konstaterar Lena Käcker Johansson (KD).

Det var under måndagens fullmäktige som hon redogjorde för partiets nya motion. Med anledning av de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver på Stångågården anser KD att kommunen, i samverkan med Region Östergötland, ska ta chansen att ordna lokaler för en distriktssköterskemottagning. Den som tidigare fanns på orten, då vid biblioteket, lades ned i samband med hemsjukvårdsreformen 2014.

undefined
Samtidigt tar KD ställning för att Stångågården ska byggas om för att möta Arbetsmiljöverkets krav. I samband med detta ska då en distriktssköterskemottagning kunna återinföras.

– Egentligen finns det nog ett behov av en mottagning både i södra och norra Kinda men det är mer påtagligt i den södra delen då kollektivtrafiken är sämre. Nu med coronapandemin har vi även uppmärksammats om vikten av att vården är tillgänglig så nära som möjligt, förklarar Käcker Johansson och fortsätter:

– Med det här förslaget tar vi också ställning för att Stångågården ska åtgärdas och inte bara läggas ned.

Kommunalrådet Conny Forsberg (S) meddelar att han och hans parti är av samma uppfattning vad gäller Stångågårdens framtid. Däremot vill han inte kommentera frågan om en mottagning.

– Det här med "nära vård" är något som vård- och omsorgsförvaltningen redan jobbar intensivt med. Vi får ta emot och bereda innehållet i motionen, avslutar han.

Karta: Stångågården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!