De vill ha Horns tillagningskök tillbaka

Ett antal personer från södra Kinda tar nu krafttag för att få tillbaka det nedlagda tillagningsköket i Horn. Den 1:e april har de bjudit in samhällsbyggnadsnämndens ledamöter för möte i frågan.

Jan Erik Johnson, Annelie Samulesson, Börje Carlsson, Anne-Marie Zetterström och Jerker Carlsson är några av personerna som nu bjuder in samhällsbyggnadsnämnden till möte.

Jan Erik Johnson, Annelie Samulesson, Börje Carlsson, Anne-Marie Zetterström och Jerker Carlsson är några av personerna som nu bjuder in samhällsbyggnadsnämnden till möte.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-03-13 10:00

– Vi skulle kunna sitta 300 personer till här i dag men vi har tagit på oss att föra talan. Det finns en vilja att kämpa för det här så vi kommer inte att ge oss här ute, konstaterar Jan Erik Johnson som tillsammans med bland andra Jerker Carlsson, Annelie Samuelsson, Börje Carlsson och Anne-Marie Zetterström är drivande i initiativet.

Det var för drygt fyra månader sedan som närmare 300 personer samlades för medborgarträff i Horns kyrka. Beslutet att lägga ned ortens tillagningskök vållade då stor uppmärksamhet. Med anledning av detta har en grupp på tio personer, ända sedan dess, arbetat för att föra dialogen med Kindapolitiken vidare. Exempelvis bjöd man i januari in företrädare från fullmäktiges samtliga partier till ett möte.

– Vi träffades för att dryfta för oss viktiga framtidsfrågor, lugnt och sakligt, och tillagningsköket var en av dem. Under mötet blev vi dock hänvisade att ta kontakt med samhällsbyggnadsnämnden som beslutar i många av de här ärendena, men där fick vi, på vår inbjudan till presidiet, ett nekande svar, förklarar Johnson.

Gruppen har istället skickat ut en inbjudan till nämndens samtliga ledamöter i hopp om att få till stånd en träff. Målet är att föra en dialog kring den kommunala servicen, infrastrukturen och tillväxtfrågor, dessutom vill de få klarhet i hur beslutet att lägga ned tillagningsköket på Stångågården egentligen gått till.

– Hur turerna har gått får vi aldrig riktigt grepp om. Vi är ute efter vilka fakta som kom fram i nämnden. Fanns det några andra alternativ? Hur mycket hade sparats om man lagt ned köket på Bäckskolan i Kisa och utökat mathållningen i Horn till exempel?, frågar sig Jerker Carlsson och Börje Carlsson fortsätter:

– I grunden är vi positiva och vill vara behjälpliga i de här frågorna. Jag tror det skulle vara värdefullt för kommunpolitikerna att ha ett konstruktivt resonemang med oss. Det kanske går att hitta andra lösningar.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) bekräftar att presidiet tackade nej till den första mötesinbjudan. Själv har han inte ändrat uppfattning och avser inte närvara vid mötet den 1:e april.

– Jag anser att de här frågorna är diskuterade och nu arbetar vi i nämnden snarare med uppföljning, så i det här läget hänvisar vi till andra former av medborgardialog, avslutar han.

"Vi ger oss inte här ute", konstaterar Jan Erik Johnson om vilja att få tillbaka Horns tillagningskök.
"Vi ger oss inte här ute", konstaterar Jan Erik Johnson om vilja att få tillbaka Horns tillagningskök.
Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!