Efter alla turer: Camping och café redo för sommar

Både för cafét och campingen i Horn var sommarsäsongen länge oklar. Efter många turer är båda aktörerna igång – men inte som konkurrenter utan kollegor.

Anna-Lena Monell och Sofie Didis café har sex sommarjobbare som ska jobba i sommar.

Anna-Lena Monell och Sofie Didis café har sex sommarjobbare som ska jobba i sommar.

Foto: Märta Svensson

Horn2021-07-01 12:41

På Hornåbergs camping har husbilsäsongen startat och under midsommarhelgen är campingen fullbokad.

– Det går bra men vi har ju inget att jämföra med, säger Lena Berg som driver campingen tillsammans med Michael Römberg.

Resten av sommaren är inte helt bokad, men Michael Römberg menar att det är inget att oroa sig för då många besökare ofta kommer spontant.

– Folk vill komma hit. Det här kommer bli en toppensommar, säger Michael Römberg.

Många gäster som kommer till campingen har varit där förut, men det finns också många nya besökare.

– Folk hittar hit för de har sökt på nätet och hittat bra recensioner. Man kan säga att det är telefonen som gör reklam. Vi har haft besökare från Leksand i helgen som varit och en del barnfamiljer som varit på väg till Astrid Lindgrens värld, säger Michael Römberg.

Både Michael Römberg och Lena Berg har känt sig välkomnade till Horn.

– Hornborna verkar nöjda med att campingen blir kvar. Jag var lite rädd att vi inte skulle bli accepterade, men vi har fått ett fint mottagande, säger Lena Berg.

Det är inte bara Lena Berg och Michael Römberg som jobbar utan de har också sju anställda som hjälper till på campingen. Paret menar att det är personalen som driver företaget framåt.

– Vi är väldigt stolta över vår personal. Vi känner att vi kan åka härifrån och lita på att de gör ett bra jobb, säger Michael Römberg.

Något som båda tycker är viktigt är att besökare just ska vilja komma tillbaka. Det är inte bara campingen som de driver utan också en restaurang.

– Vi resonerar så att har man bra mat till vettiga priser så får man tillbaka det dubbelt upp. Gästerna har vänner som de rekommenderar att komma hit, säger Michael Römberg.

Den stora utmaningen för Hornåberg är ekonomin, enligt Lena Berg.

– Det är svårt att veta hur mycket pengar som kommer behövas för att klara vintern. Vi kommer fortfarande att ha en elräkning att betala då.

De har valt att ta betalt i förtid för så kallade långliggare istället för att de betalar per dygn. En affär de förlorar på, enligt de själva. Samtidigt fick de på så sätt in pengar till kassan redan i våras.

Innan Hornåbergs camping drevs av Michael Römberg och Lena Berg var det Sofie Didi och Anna-Lena Monell som hade hand om den. De har lagt campingen bakom sig efter många turer i dialog med kommunen och har istället satsat på sin nya verksamhet på orten – Horns café. 

De båda aktörerna ser inte varandra som konkurrenter utan menar att de istället kompletterar varandra.

– Vi har pratat med Sofie Didi och Anna-Lena Monell för att kunna samarbeta. Vi har kontakt så vi inte ska ha event samtidigt, säger Lena Berg.

På Horns café ser de inte heller något problem med konkurrensen mellan verksamheterna.

– Vi kompletterar varandra. Det är bra att vi ha en camping, säger Anna-Lena Monell. 

Men det gäller att vara på tårna, menar duon. Det finns flera liknande verksamheter runt om i kommunen. Något de också uppskattar för att kommunen blir mer levande.

Responsen från Hornborna har varit bra, säger de.

– De är så tacksamma och glada. Vi har varit verksamma i många år i Horn. Alla är nyfikna på vår verksamhet.

I cafét har de investerat runt 250 000 kronor.

– Vi har kunnat ta med några saker från campingen men ganska mycket gav vi bort eller sålde, för vi hade ju ingen plan att öppna ett café, säger Anna-Lena Monell och skrattar.

Det är Michael Römberg och Lena Bergs första sommar med campingen.
Det är Michael Römberg och Lena Bergs första sommar med campingen.
Det här har hänt

Sofie Didi och Anna-Lena Monell har drivit Hornåbergs camping i nio säsonger men valde att avsluta efter att de och kommunen inte var överens om bland annat hyran för campingen.

Kommunen som är ägare av campingen sökte då nya arrendatorer. 

Lena Berg och Michael Römberg visade intresse och ska nu driva campingen i ett år. 

Sofie Didi och Anna-Lena Monell hyr och driver nu Horns café. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om