Efter turerna: Nu ska hyresavtalet förlängas över 2021

Kommunen har öppnat möjligheten för Modi Kinda AB att köpa Hornåbergs camping. Nu lutar allt åt att det rådande hyresavtalet förlängs över 2021 - för att ge andrum åt förhandlingen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens Jimmy Bexell meddelar att planen nu är att förlänga det nuvarande hyresavtalet vid Hornåbergs camping över 2021.

Samhällsbyggnadsförvaltningens Jimmy Bexell meddelar att planen nu är att förlänga det nuvarande hyresavtalet vid Hornåbergs camping över 2021.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-05-01 08:00

– På grund av omständigheterna i världen är det fullt naturligt att det inte riktigt är läge att gå till banken och fråga om lån för köp av anläggningen. Dessutom vet inte de nuvarande hyresgästerna hur den här säsongen kommer att slå mot deras verksamhet. Därför står vi bakom deras önskan om att förlänga diskussionen och nu har vi också fått klartecken från nämnden, förklarar samhällsbyggnadsförvaltningens Jimmy Bexell.

Det var för drygt två månader sedan som vi kunde rapportera om hyresförhandlingen vid Hornåbergs camping. Då fick hyresgästerna Anna-Lena Monell och Sofie Didi besked om kommunens vilja att höja hyran från 50 till 400 tusen kronor vid en eventuell förlängning. "Det är som att de drar undan benen på oss", förklarade duon efter beskedet. Med anledning av detta kan teknik- och driftchef Jimmy Bexell konstatera brister i kommunikationen.

– Det blev lite infekterat i onödan beroende på en missuppfattning kring vad de här 400 tusen kronorna stod för. Vi var tvungna att skriva vilken summa vi hade för avsikt att höja till, sedan kunde den förhandlade hyran sluta var som helst mellan den summan och noll kronor om året. Att vara tydligare när vi går ut med en sådan information är en erfarenhet som vi får ta med oss från detta, berättar han och fortsätter:

– Det känns bra att vi får ett andrum i förhandlingen. Det är bättre att det blir något bra än att det blir ett hastverk.

undefined
Sofie Didi och Anna-Lena Monell hoppas att förlängningen kan leda till en omstart för ett från deras sida låst läge i förhandlingen.

Redan nu har kommunen påbörjat sitt arbete för att få till stånd en hyresförlängning över 2021 så fort som möjligt, sedan är planen att återuppta förhandlingarna till hösten.

– Beslutet är jättebra. Det här måste ske under den tiden på året då vi inte har säsong. Nu får vi mer utrymme till att se över hyresunderlagen, jämföra med andra kommunala campingar i Sverige och värdera anläggningen inför ett eventuellt köp. Nu behöver vi helt och hållet fokusera på att få den här sommaren att gå ihop, berättar Anna-Lena Monell.

Förhoppningen från Modi Kindas sida är att förlängningen nu kan leda till en omstart.

– För oss känns det som att förhandlingen hade kommit till ett läge där det var låst, vi och kommunen nådde inte fram till varandra. Nu hoppas jag att vi kan starta om från noll, säger Monell och avslutar:

– Vi jobbar alltid lösningsfokuserat och vi vill inget annat än att fortsätta med att driva campingen.

Kommunen har ställt frågan till Modi Kinda AB om de är intresserade av att köpa Hornåbergs camping.
Kommunen har ställt frågan till Modi Kinda AB om de är intresserade av att köpa Hornåbergs camping.
Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!