Färre gäster men ingen katastrof - "Man hemestrar här"

30 procent färre campare men en oförändrad stuguthyrning och mat- och dryckesservering. "Inte något katastrofläge i alla fall", säger Anna-Lena Monell om läget på Hornåbergs camping.

30 procent färre campare - men stuguthyrningen och serveringen kompenserar. "Fördel av att vara en liten camping", konstaterar Anna-Lena Monell.

30 procent färre campare - men stuguthyrningen och serveringen kompenserar. "Fördel av att vara en liten camping", konstaterar Anna-Lena Monell.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-08-07 06:00

När vi talade med campingarrendatorerna i Horn under inledningen av säsongen satte de mycket av sitt hopp till Astrid Lindgrens Värld (ALV). Nu tvingades nöjesparken att stänga en dryg vecka efter den försenade premiären och draghjälpen, för att locka turister till närområdet, uteblev. Trots allt har relativt många besökare hittat till Horncampingen.

– Vi har märkt att det är många ifrån närområdet som kommer till oss. Man åker från Kisa och stannar en helg. Just nu har vi fyra husvagnar från Ankarsrum. Man hemestrar verkligen här, konstaterar Monell.

Enligt arrendatorernas uträkningar är deras omsättning hittills 15 procent lägre än föregående år. Den stora förlusten har inte varit bristen på utländska gäster utan ett inställt evenemang - nämligen Hornmarken.

undefined
Arrendatorerna Sofie Didi och Anna-Lena Monell planerar att stänga campingen den 5:e september. Sedan avvecklar de sin verksamhet för gott.

– På det stora hela ser det ganska normalt ut egentligen men förlusten utgörs av Hornmarken och de efterföljande veckorna. Många brukar stanna kvar, flera besöker ALV och campingen är precis fullbokad. Nu uteblev den effekten.

Har det gått bättre än förväntat?

– I det läge som var förväntade vi oss ingenting. För en gångs skull verkar det som att vi har haft en fördel att vara en liten camping med stora ställplatser - många har sökt sig till det.

Den 5:e september stänger campingen för säsongen - och arrendatorerna avvecklar sin verksamhet.

– Ja, vi slutar nu. Innan vi tog beslutet var det fruktansvärt jobbigt. Nu känner vi oss bekväma i det.
 

Karta: Hornåbergs Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!