Anställd skadades allvarligt: Krävs på flera åtgärder

En man i 50-årsåldern skadades allvarligt, i mars tidigare år, vid en arbetsplatsolycka utanför Horn. Nu kräver Arbetsmiljöverket omfattande åtgärder vid arbetsplatsen.

En man i 50-årsåldern fick sin fot skadad när en vält skulle funktionstestas inför vårbruket. Nu krävs arbetsgivaren på arbetsmiljöåtgärder.

En man i 50-årsåldern fick sin fot skadad när en vält skulle funktionstestas inför vårbruket. Nu krävs arbetsgivaren på arbetsmiljöåtgärder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Horn2021-06-29 12:43

Olyckan, som resulterade i att mannen fick opereras akut på Universitetssjukhuset i Linköping, inträffade i samband med att en vält skulle funktionstestas inför vårbruket. Mannens fot hamnade då under välten och skadades allvarligt. Enligt arbetsgivarens egen utredning var anledningen till olyckan en missbedömning. Arbetsrutinerna på arbetsplatsen förändrades efter olyckan, bland annat infördes ett krav på skyddsskor med stålhetta vid maskinarbete. Trots det kräver Arbetsmiljöverket (AV) nu ytterligare åtgärder.

Vid en inspektion på arbetsplatsen, en dryg månad efter olyckan, noterade myndigheten sammanlagt sju brister. Dels har medarbetarna, som har ansvar för arbetsmiljön, inte tillräcklig med kunskap eller kompetens för att utföra uppgifterna. Det finns inte heller skriftliga instruktioner för arbete som medför allvarliga risker och rutiner saknas för hur orsakerna till allvarliga tillbud ska utredas.

"Ni har inte sett till att era arbetstagare har tillräckliga kunskaper om riskerna i arbetet och hur de ska arbeta säkert för att förebygga att bli skadad i arbetet", skriver AV i sitt kravbesked.

Myndigheten kräver bland annat att arbetsgivaren ska utbilda medarbetarna i arbetsmiljöarbete, genomföra riskbedömningar och anlita företagshälsovård som stöd i åtgärdsarbetet. Om kraven inte uppfylls kan AV komma att besluta om ett förbud eller föreläggande. Vi har sökt arbetsgivaren för en kommentar utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!