Flera adresser blev utan vatten efter läcka

Ett drygt 20-tal adresser i Horn berördes efter att en vattenläcka inträffat. Vatten finns att hämta i personalbyggnaden vid reningsverket. Driftledaren Simon Karlsson uppmanar drabbade att ta med egna kärl.

Horn2022-01-07 14:03

Det var under måndagseftermiddagen som läckan uppstod i Horn. Ett drygt 20-tal adresser berörs enligt Kinda kommun, som vid 16-tiden var på väg till platsen med personal och grävmaskin.

– Vi vet var läckan är och vi kommer att laga den under kvällen men det kommer att ta en liten stund, säger driftledaren Simon Karlsson.

För en tid sedan inträffade en annan vattenläcka i Horn.

Har den här läckan någon koppling till den som skedde tidigare?

– Nej, det är vädret som påverkar nu, säger Simon Karlsson.

Enligt honom har tjälen börjat att släppa i marken, vilket i sin tur skapar förflyttningar, som kan orsaka läckor i gjutjärnsledningarna i marken.

Vid klockan 21 pågick fortfarande arbetet på platsen. Kablar i marken utgjorde hinder i grävarbetet.

– Men nu har vi nästan hittat ned till vattenledningen. Det är precis så att vi börjar se den, säger Simon Karlsson och fortsätter: 

– Men det dröjer ytterligare ett par timmar innan ledningen är lagad och folk har vatten igen.

De som är berörda kan hämta vatten vid reningsverkets personalbyggnad i änden på Såggatan.

– Helst ska man ha med ett eget kärl att hämta i, säger Simon Karlsson.

Uppdatering 00.20

Innan midnatt kunde vattnet släppas på igen efter att läckan lagats men kommer förekomma en hel del luft som kan medföra brunt vatten, enligt Kinda kommun. De skriver följande på sin hemsida:

Detta vatten är inget farligt men spola gärna ordentligt i kranarna i huset tills det blir klart och fint vatten och det slutar att komma luft. Undvik att tvätta känsliga textiler tills det blir klart och fint vatten i kranen och det har slutat att komma luft. Vi kommer att fortsätta arbetet med återfyllning av gropen på Gamla Hycklingenvägen imorgon under ordinarie arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!