Föreningen som hållit igång sedan 1943

Nästa vecka drar en ny säsong igång med föreläsningar på Godtemplargården med Horn Hycklinge Föreläsningsförening. Ordförande Britt-Carin Stoeckmann ser tillbaka på många minnevärda tillfällen.

Britt-Carin Stoeckmann har varit engagerad i föreningen i tio år.

Britt-Carin Stoeckmann har varit engagerad i föreningen i tio år.

Foto: Max Elofsson

Horn2020-02-05 11:00

Sedan 1943 har Horn Hycklinge Föreläsningsförening hållit regelbundna föreläsningstillfällen varje vår och höst. Detta har skett i obruten följd och föreningsordförande Britt-Carin Stoeckmann började intressera sig redan som barn.

– Jag var väldigt envis och ville åka på alla föreläsningar, även om det inte ämnesmässigt var riktat mot barn främst så tyckte jag det var kul att komma hit. Därför började jag engagera mig senare, säger hon.

Britt-Carin Stoeckmann har suttit med i styrelsen sedan 2010 och under de senaste fem åren har hon varit ordförande. Genom åren har hon sett många föreläsare stå på scenen i Går'n i Horn, och ett alldeles särskilt minne är våren 2017 då de firade att det var 75 år sedan idén kom till.

Den vårens föreläsningar hölls av bland andra Gudrid Hansen och Daniel Asp. Det allmänna temat handlade om Kindabygden och då hade de sitt största publiksnitt någonsin med 105 besökare.

– Jag tycker verkligen att det här är viktigt för bygden. Det är en gammal folkbildande tradition som skapar möten i verkligheten, säger Britt-Carin Stoeckmann.

När hon kom med i styrelsen 2010 var det hon som såg till att det började serveras kaffe och fikabröd i samband med föreläsningarna. Det är ett stort ideellt engagemang som ligger bakom föreningen och främst är det pensionärer.

– Det är fantastiska människor som brinner för det här. Jag är jättestolt över att ha så fina medarbetare, säger Britt-Carin Stoeckmann.

Nu på måndag startar vårprogrammet och den här gången finns återigen tre föreläsare och ett musikaliskt framträdande.

Vid det första tillfället är temat Drömmar och mod. Då kommer vi få ta del av livsöden från personer från Kinda med släktingar som utvandrat till USA. Bland annat kommer Johnny Gustavsson berätta om sin resa då han åkte över Atlanten för att besöka sin farfar.

Därefter är det dags för författaren och poeten Marianne Wik som kommer att tala om dialekter. Det blir både skämtsamt och allvarsamt när hon pratar om östgötskan och att det är en dialekt att framhålla.

Laurentsio Pettersson kommer sedan att berätta om sin resa från ett barnhem i Rumänien till ett liv i Sverige. Avslutningsvis blir det musikcafé med Leos orkester och Katarina Jonasson.

– Det är ett program som väcker känslor. Vi känner oss väldigt nöjda, säger Britt-Carin Stoeckmann.

I lokalen i Horn har föreläsningarna pågått sedan 1943.
I lokalen i Horn har föreläsningarna pågått sedan 1943.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!