För 30 år sedan meddelade Thorn Belysning sin nedläggning på orten – kort därefter grundades det lokala företaget Beltrion AB i samma lokaler. År 2008 kom Beltrion AB att köpas upp av Linköpingsföretaget Bergdahls och produktionen av belysningsarmaturer, som har pågått i Horn i flera decennier, levde vidare. Nu har verksamheten nått ett nytt vägskäl.
– LED-teknologins intåg på marknaden för några år sedan gör att produktutvecklingen i vår bransch går väldigt mycket snabbare än vad den gjorde förr. Vi tillverkar för små serier för att, med en produktion i Sverige, kunna ha en egen tillverkning av plåt. Istället köper vi numera in färdigbearbetad plåt från andra företag – vilket gör att vi inte har samma behov av lokalytor längre, förklarar vd:n Ronnie Bergdahl.
Elektronikmontering, men också annan produktmontering, är med lagret den verksamhet som just nu finns kvar i Horn. För ett tiotal år sedan, när Bergdahls även producerade armaturer till andra företag, fanns 13 anställda. I dag är det fyra medarbetare som berörs av verksamhetens eventuella flytt till Linköping.
– Vi har tre alternativ kan man säga. Först och främst ser vi nu över möjligheten att sälja fastigheten men vi kan också tänka oss att hyra ut de lokaler som vi själva är verksamma i. Det sista alternativet är att vi är kvar precis som tidigare, men med en flytt närmare huvudkontoret ser vi möjligheten till flera tidsbesparande effekter.
– Om beslutet landar i att vi flyttar upp produktion och lager till Linköping så innebär det alltså att ett annat företag flyttar in i våra lokaler vilket gör att det med största sannolikhet inte försvinner några arbetstillfällen, fortsätter Bergdahl.
Bergdahls har som helhet 19 anställda och omsätter cirka 35 miljoner kronor. Förutom huvudkontoret och produktionen finns försäljningskontor i Örebro och Göteborg. Vid lokalerna i Horn, som är på 3 927 kvadratmeter och beräknas till ett värde på 7,5 miljoner kronor, finns i dag två hyresgäster.
– Vi vet att fastighetsmarknaden i Horn är begränsad så vi förväntar oss inte att den här processen går särskilt snabbt, men inom en tidsperiod på tre-fyra år vill vi att det händer någonting, förklarar Ronnie Bergdahl och avslutar:
– Vi har verkligen försökt att upprätthålla en egen tillverkning av plåt i Sverige – och det är tråkigt att det inte går.