Förskolan lever på tillfälligt bygglov: "Är sårbart"

Förskolan i Horn lever på ett tillfälligt bygglov – och är i stort behov av en utbyggnad. Samtidigt öppnar Kindapolitikern David Wenhov (C) dörren för ett nytt tillagningskök.

Eva Svensson, rektor på förskolan i Horn, berättar att verksamheten efterfrågat en ny detaljplan och en utbyggnade redan från starten. "Det här gör verksamheten sårbar", konstaterar hon.

Eva Svensson, rektor på förskolan i Horn, berättar att verksamheten efterfrågat en ny detaljplan och en utbyggnade redan från starten. "Det här gör verksamheten sårbar", konstaterar hon.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-02-17 17:55

Det var vid måndagens kommunfullmäktige-sammanträde som bildningsnämndens ordförande gav de nya beskeden. Kindaförslaget, om att återöppna Stångågårdens tillagningskök, fick där och då ett avslag. Vänsterpartiet, Landbygdspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna var de partier som reserverade sig mot beslutet. I samband med debatten, som föranledde avslaget, valde David Wenhov att lyfta Horns förskola – och den problematik som råder där.

– Fastigheten är byggd på ett tillfälligt bygglov och vi behöver skyndsamt få fram en ny detaljplan. Det jag har diskuterat, framförallt inom Centerpartiet men också med kommunstyrelsen, är att vi behöver bygga ut förskolan för att kunna slå ihop de två separata förskolorna som vi har på orten i dag. Då anser vi att man ska ha ett "övermål", ett utrymme för fler barn, för vi tror att Horn så småningom kommer att växa i invånarantal, förklarar han och fortsätter:

– I samband med det, att vi bygger ut förskolan, har vi också diskuterat att bygga ett tillagningskök som kan serva andra kommunala verksamheter i Horn. Ett kök i samma stil som det vid Björklidens förskola i Rimforsa.

undefined
Annelie Samuelsson, som med sitt Kindaförslag kämpat för att köket på Stångågården ska öppnas igen, är besviken över kommunens beslut och anser inte att ett kök på förskolan utesluter hennes förslag.

Annelie Samuelsson, som tog initiativet till Kindaförslaget, är besviken över kommunfullmäktiges avslag och kommer, även fortsättningsvis, att kämpa för ett återöppnande av köket. Hon blev inte särskilt imponerad av Wenhovs besked.

– Det känns som att man förhalar frågan. Vi har redan ett komplett kök, det finns där vid Stångågården, så varför vänta och lägga krut på ett helt nytt tillagningskök? Det är nu, omedelbart, som det behövs, konstaterar hon.

Tror du det kommer att finnas ett tillagningskök i Horn i framtiden?

– Ja det tror jag – och jag hoppas i närtid. Det är en viktig fråga för samhället, särskilt ur ett beredskapsperspektiv.

Så här svarar David Wenhov på kritiken mot hans förslag om ett tillagningskök på Horns förskola:

– Den frågan, om tillagningsköket på Stångågården, äger inte jag att driva. Jag tycker generellt sett att det var olyckligt att vi stängde verksamheten, det är min personliga åsikt, och nu försöker jag göra vad jag kan för att ställa det till rätta.

undefined
Bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C) är för en utbyggnation. Samtidigt öppnar han dörren för ett nytt tillagningskök. "Ja, det är något vi har diskuterat", säger Kindapolitikern.

Den nuvarande detaljplanen, där Horns förskola byggdes 2011, är inte utformad efter verksamheten. Enligt kommunens fastighetsansvarige Olliver Sjöqvist, och plan- och byggchefen Maria Hedberg, löper förskolans tillfälliga bygglov ut i juli 2025. Redan nu, under våren 2021, påbörjas arbetet för att uppdatera detaljplanen och möjliggöra en utbyggnad.

– Detaljplanen kommer att vara klar med stor marginal – innan bygglovet löper ut, berättar Sjöqvist.

Det tillfälliga bygglovet har alltså förlängts flera gånger under de senaste tio åren. Eva Svensson, rektor på förskolan i Horn, berättar att hon hoppas på en ny detaljplan, och en utbyggnad, så snart som möjligt.

– Det är något vi har efterfrågat hela tiden. I dag har vi tre avdelningar, en ligger på ett helt annat ställe, och det gör verksamheten sårbar. Vi måste öppna och stänga på två platser och blir någon i personalen sjuk är det svårare att stötta varandra och hjälpas åt. Att kunna ha alla barn i samma hus skulle både spara tid och pengar i längden, konstaterar hon.

I dag går cirka 45 barn på de tre avdelningarna i Horn.

– Barnantalet här har varit jämt över tid och det ser vi fortsätter framöver. Det behövs en utbyggnad, avslutar Svensson.

I dagsläget är Horns förskola uppdelade i tre avdelningar. En av dem ligger här, strax intill Stångågården, i en annan del av samhället.
I dagsläget är Horns förskola uppdelade i tre avdelningar. En av dem ligger här, strax intill Stångågården, i en annan del av samhället.
Om tillfälligt bygglov

"Tidsbegränsat bygglov är ett bygglov för en åtgärd som ska finnas under en begränsad tid. Det finns två olika typer av tidsbegränsade bygglov i plan- och bygglagen. Det ena omfattar alla typer av bygglovspliktiga åtgärder medan det andra endast gäller för nybyggnad för bostadsändamål. Det som bedöms vid prövningen av tillfälligt bygglov är bland annat om det som byggs är lämpligt på platsen. Ett tidsbegränsat bygglov gäller som längst 10 år, men det kan förlängas". Källa: Boverket

Karta: Horns förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!