Motion om utökade bussförbindelser fick avslag

Socialdemokraterna i Kinda vill se en utökning av kollektivtrafiken från södra Kinda, Horn/Hycklinge, och över länsgränsen till Vimmerby. En motion om ämnet har nu fått avslag i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna vill se utökade bussförbindelser mellan Horn/Hycklinge-Vimmerby.

Socialdemokraterna vill se utökade bussförbindelser mellan Horn/Hycklinge-Vimmerby.

Foto: Märta Svensson

Horn2022-09-27 05:00

Conny Forsberg (S) har tidigare skickat in en motion avseende en utökning av kollektivtrafiken mellan Horn/Hycklinge och Vimmerby. Han har vid en intervju sagt att det saknas kommunikationer söderut och att det drabbar både ungdomar som vill läsa gymnasiet i Vimmerby samt näringslivet i Horn/Hycklinge som har behov av kompetensförsörjning.

undefined
Bildningsförvaltningen i Kinda genomförde en enkät bland elever som bor i Horn och Hycklinge och som skulle börja gymnasiet nu till hösten. Av de nio tillfrågade svarade fem att de antingen valt en skola i Vimmerby eller att de gjort det om det funnits en busslinje. (Arkivbild)

Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet togs motionen upp. En enkätundersökning bland gymnasieelever i kommunens södra del har genomförts och den delen av motionen anses därför vara besvarad.

I motionen vill Conny Forsberg uppdra samhällsbyggnadsnämnden att upphandla den beskrivna busslinjen samt finansiera denna. Den delen av motionen fick däremot avslag i kommunfullmäktige.

"Motionen borde ha formulerats annorlunda, det kan jag hålla med om, så jag kommer inte att yrka bifall. Jag ber att få återkomma i frågan lite längre fram", sade Forsberg under kommunfullmäktigesammanträdet.

undefined
Conny Forsberg (S) är oppositionsråd och en av dem som förespråkar att kommunen ska skjuta till medel för att få till en busslinje mellan Horn/Hycklinge och Vimmerby.

I ett senare samtal förklarar han att de från S vill lägga en ny motion i frågan under nästa sammanträde i kommunfullmäktige.

– Motionen som låg nu var formulerad som att Kinda kommun skulle starta busslinjen själv. Det är inte tanken, utan tanken är att starta linjen ihop med Vimmerby kommun, Östgötatrafiken, och Kalmar länstrafik.

Den nya motionen ska också uttryckligen säga att linjen ska fungera som både skolskjuts och kollektivtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!