– Själv tycker jag inte att det är någon egentlig prestation i och med att det var så kul att skriva den och att jag upplevde en besvikelse när den var klar. Jag hade kunnat skriva 500 sidor till, men då hade det blivit lite tjatigt, konstaterar veteranen när vi träffas vid biblioteket i Horn.
Det var bara några kilometer därifrån, på Väsby Säteri, som Kristoffer Drangel växte upp en gång i tiden. Hans mor var hemmafru, hans far affärsman och likt sina tre äldre systrar gav han sig tidigt ut i världen. Först genom skolgång på Linköpings allmänna läroverk och sedan vidare till den, tack vare författaren Jan Guillou, välkända internatskolan Solbacka. Trots att han aldrig återvände och bosatte sig i Horn har kopplingen till barndomshemmet alltid funnits kvar.
– Från och med tolvårsåldern har jag inte bott här men samhället betyder ändå en hel del för mig. Det har framförallt återkommit på senare år då vi numera håller till här på somrarna, berättar Drangel och fortsätter med att beskriva hur han delade upp barndomshemmet, avyttrade den norra delen och gav bort den södra till sina barn.
I dag bor han, och hans livskamrat Anna Göth Hutters, i Malmö, men under sommarhalvåret håller de till i torpet Sandlid utanför Horn. Det var här, en sen kväll vid midnatt, som den 90-åriga författaren tog det första initiativet till sin nya bok, "Så blev mitt liv". En bok som han, med ett 80-tal nyfikna gäster, släppte vid Horns bibliotek under den gångna helgen.
– Ja, det var en impuls som jag fick för ungefär ett och ett halvt år sedan. Jag satt ensam hemma och funderade på vad som skulle hända om jag satte mig vid datorn. Det var ruggigt ute, höstmörkt och jag hade bara en lampa tänd över datorn. Då upptäckte jag att det bara var att låta tankarna gå precis vart de ville, säger författardebutanten som inleder sin bok med ett barndomsminne.
På nära 290 sidor går Kristoffer Drangel därefter systematiskt genom livet. Han berör allt från studierna under andra världskriget till hans stora längtan efter att bli pilot, något han till slut lyckades med. Efter 14 år som bruksdisponent vid familjens pappersbruk i Pauliström blev han så väl flyglärare som taxi- och charterpilot, i slutändan även flygchef. Utöver detta präglades hans liv av bilar, motorer och äventyrliga resor.
– Att slå sig ner och sammanfatta sitt liv är en tillfredställelse, att i kanske inte lika stor utstrräckning bli glömd som jag har upptäckt att mina egna föräldrar har blivit. Jag hoppas boken ska göra att mina barnbarn ska veta vem jag är, avslutar Kristoffer Drangel.