Den planerade vindparken i Kinda kommun skulle vara belägen cirka 5 kilometer sydost om Horn. Företaget Fred Olsen Renewables samråder nu om 27 stycken vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 270 meter till toppen på rotorbladet.
– Området är väldigt intressant för vindkraft. Det är stort och man kan hålla tillräckligt avstånd till bebyggelse. Det finns inga konkurrerande riksintressen med till exempel försvaret. Området är unikt och det vore väldigt synd om det inte går att bygga vindkraft här, säger Mattias Åkerstedt, projektledare på Fred Olsen.
– Men anpassningar i projektet kan ske, om till exempel nån del bedöms som mindre lämplig att bygga på. Vi hoppas att vi kan ha en dialog med bygden om hur vi kan få mervärden att stanna i bygden vid en etablering.
Han säger också att det kan komma att bli både färre och mindre vindkraftverk än vad nuvarande plan gör gällande. Företaget befinner sig fortfarande i samråds- och utredningsfasen.
– Men de kan inte bli fler och inte högre. Tanken med den här processen är att hitta den lämpligaste utformningen.
Hur påverkar detta natur och boende?
– Det är två olika frågor. Det krävs väldigt omfattande utredningar för en sån här miljöprövning. Vi har gjort många och kommer att göra någon ytterligare. Även myndigheter kan ställa krav. Det är för att vi ska få så bra underlag som möjligt och bedöma vilka konsekvenser etableringen kan få på natur, miljö och fågelliv.
– Vad gäller de boende så är det klart att ett vindkraftverk kommer att synas. Man får ha förståelse för att människor är oroliga för den här förändringen i landskapet. Rent hälsomässigt har vi riktlinjer och begränsningsvärden att förhålla oss till när det gäller till exempel ljud och skugga. Så några hälsoeffekter ska inte uppstå. Men det är väl att man är orolig att se vindkraftverk, att det ska påverka utsikter.
Fred Olsen kommer att finnas på plats i bygdegårdsföreningen Höganlid i Hycklinge 13 och 14 december för att informera om projektet.
– Vi vill visa vilka planer vi har och hur det kan te sig. Vi kommer att ha en akustikkonsult på plats för att demonstrera hur till exempel 40 decibel låter. Tanken är att det ska vara drop-in så att vi ska kunna träffa och tala med invånare. Vi kommer att vara fem personer från Fred Olsen och två från Sweco som är det konsultbolag vi anlitar. Vi vill att alla ska kunna bilda sig en uppfattning om projektet och ställa frågor till oss.
Samrådet kommer att pågå fram till 22 januari. Fram till dess är det alltså möjligt att komma med synpunkter.
– Vi behöver ha ett stoppdatum där vi kan se vilka synpunkter vi har fått in och fundera över vilka anpassningar vi kanske behöver göra. Det går att lämna synpunkter också efter stoppdatumet, men de blir svårare för oss att beakta. Det är bra om man kommer och bildar sig en egen uppfattning innan man lämnar sina synpunkter, säger Mattias Åkerstedt.
Vindkraftplanerna skulle också kunna stoppas genom att kommunen lägger ett veto, men enligt kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) är det för tidigt att svara på om det skulle kunna bli aktuellt.
– Vi i majoriteten är generellt sett positivt inställda till vindkraft, men frågan om veto kan komma upp först när det finns ett färdigt förslag. Processen bygger på att man har information och allmänhetens synpunkter, sen ska det gå till Länsstyrelsen. Först när processen är klar kan vi ta slutgiltig ställning.