Några stenkast väster om fotbollsplanen Stångåvallen, på båda sidorna av vägen mot Blomsfors, pekar han på två markeringar i skogen. Med start i Kisa, förbi Västra Eneby och vidare parallellt med Kisamors väg är det här som den nya 130-kilovoltsledningen kommer att passera på sin väg mot Vimmerby. Ledningsgatan är 40 meter bred, nästan fem mil lång och påverkar i runda slängar 100 fastigheter. Startskottet har nu gått för ett omfattande avverkningsarbete.
– I förra veckan tjuvstartade vi strax norr om Vimmerby och har i dag (måndag) påbörjat avverkningen i Horn. Anledningen är att vi ska kunna uppfylla de krav som länsstyrelsen har på oss. På de här platserna finns det havsörn och målet är att undvika deras häckningsperiod, förklarar Johansson.
Förutom att ledningsgatan passerar just här ska det också, alldeles i närheten, göras plats åt en ny transformatorstation. Därför avverkas ytterligare en hektar skog. Ett ingrepp som även ska genomföras i Gullringen och Södra Vi.
– Stationen är en form av mottagningspunkt för 130-kilovoltsnätet och här transformeras spänningsnivån om till 20 kilovolt. Därefter fördelas det ut till ett antal mindre elnätsstationer på orten som till slut är anslutna till våra kunder, förtydligar Emil Landqvist, projektledare för själva kraftledningsbyggnationen, och fortsätter sedan:
– Under december planerar vi att vara klara med den sista detaljprojekteringen av ledningen och under våren kommer vi att försöka genomföra en upphandling. Målet är att vi ska kunna ha entreprenörer som sätter igång om ett år ungefär.
En av de markägare som kommer att husera kraftledningen är Örsåsabon Anders Nilsson. Han kommer också, genom sitt företag Örsåsa Skogstjänst AB, stå för en stor del av avverkningen.
– Det är inte som en vanlig skogsavverkning, vi kommer att röra oss i kulturminnesmiljöer, och det är mycket att ta hänsyn till. Kommer det snö blir vi efter med en gång, berättar han.
Hur ställer du dig till kraftledningen?
– Jag köpte fastigheten med vetskap om att det skulle bli en ledning, så jag är inte orolig, men man måste förstå att det är en stor påverkan att få en kraftledning över sina marker. Samtidigt måste ju utvecklingen kunna gå framåt.
Utifrån bland annat markens produktionsförmåga och fastighetens minskade marknadsvärde har majoriteten av de påverkade markägarna nu fått sina ersättningar. Totalt sett betalar Eon ut cirka 30 miljoner kronor. Parallellt med detta har en handfull markägare överklagat bolagets ledningsrätt till mark- och miljödomsstolen.
– På deras marker avvaktar vi med avverkning tills vi har fått ett beslut, förklarar regionchef Björn Persson och fortsätter:
– Vi skulle bli ganska förvånade om vi skulle få börja om från början med en del av ledningssträckningen.
Kraftledningen är ett av Eons största, just nu pågående, projekt. Syftet är bland annat säkra upp elförsörjningen i Kinda.
– Vi har press på oss från Energimarknadsinspektionen som kräver att det ska finnas redundans, alltså en dubbelmatning till orterna, och de anser att vi i dag inte har en tillräckligt säker elleverans, förklarar Persson.
Varför läggs inte ledningen i marken?
– Det finns flera skäl. Dels bedömer vi luftledningen som en säkrare anläggning, vi kan enklare besikta den och upptäcka fel. Sedan är det en kostnadsfråga - det kostar ungefär fem gånger mer, avslutar Landqvist.