Hon har delat ut tidningen – i 40 år

Inger Borén i Horn firar dubbla jubileer i år. I början av september fyllde hon 70 år och den 1 november var det 40 år sedan som hon började dela ut tidningar i Horn samhälle.

Inger Borén har delat ut tidningar sedan 1 november 1980

Inger Borén har delat ut tidningar sedan 1 november 1980

Foto: Lars-Göran Bexell

HORN2018-12-21 18:21

– Jag kommer att fortsätta att köra tidningar för jag tycker att det är så roligt och ett jobb som passar mig bra, säger inger Borén.

Vi backar bandet till 1978. Inger berättar:

– Jag blev ensamstående med tre barn i en stor villa här i Horn och hade då ingen högre inkomst. Jag hade några städjobb som gav en tusenlapp i månaden, vad skulle jag göra?

Ett par år tidigare hade Hornborna fått postlådor som ersatte postfacken där posten sorterades.

– På hösten 1977 tog jag kontakt med Vimmerbytidning och hörde om de inte skulle anställa ett tidningsbud och dela ut tidningen. Nja, blev svaret, på våren 1978 hörde de av sig igen och sa att visst, vi anställer dig, säger Inger Borén.

Sagt och gjort den 1 november 1978 var det dags för premiärturen och den var på cykel som var utrustad med en hylla fram vid styret och på den låg en tidningsväska.

– Första året kom tidningen ut på eftermiddagen och delades ut då. Från och med hösten 1979 blev det utdelning tidig morgon och med cykel. Men jag fick även använda min privata bil, då Torborg skulle ha en bunt tidningar i sin affär i Blomsfors. Cykeln använde jag i 26 år men det blev även några turer med moped, då det var uppför till Höjdvägen, säger Inger Borén.

2002 tog Inger även över utdelningen på lördagar, som tidigare skötts av posten.

– Det blev åtskilliga mil på cykel och min kondition var i toppform. Jag cyklade ju 13 kilometer per dag från måndag till lördag, så att det blev även sju gånger jag körde Tjejvättern, säger Inger Borén.

Lite avlastning blev det för Inger för 16 år sedan, då fick hon lediga onsdagar och istället tog Lisbeth Karlsson över utdelningen den dagen.

År 2004 var cykelåkandet över och Inger använde sin bil istället och sex år senare fick hon en tidningsbil.

– Det har blivit många mil i bilen. 25 mil i veckan, då jag även fick turerna på landsbygden, säger Inger Borén och fortsätter:

– Jag kommer ihåg då det efter nyår 1980 var tre veckor då det var mellan närmare 30 minusgrader varje morgon. Det var jobbigt då man inte varken hade automatväxel eller fönsterhissar. Jag fick ta en av barnens mössor och klippte hål för ögon och mun för att inte förfrysa mig.

I slutet av april 1990 var Inger nära att mista en hand.

– Jag fastnade med handen i skruven på en vedklyv, men ett halvt år senare var jag tillbaka i tidningsbilen. Jag fyllde 70 år i september men jag älskar mitt jobb och kommer att fortsätta köra ut tidningar, avslutar Inger Borén.

De första 26 åren var det cykel som gällde för Inger Borén
De första 26 åren var det cykel som gällde för Inger Borén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!