"Många faktorer som kan ställa till det"

Den Hornbördiga epidemiologen Joacim Rocklöv tycker att pandemirestriktionerna hävs för tidigt – och abrupt. "Inte helt omöjligt att det kommer en ny våg", konstaterar han.

Joacim Rocklöv, epidemiolog bördig från Horn i Kinda kommun, gör en kritisk analys av de hävda restriktionerna. "Det kan slå tillbaka", konstaterar han.

Joacim Rocklöv, epidemiolog bördig från Horn i Kinda kommun, gör en kritisk analys av de hävda restriktionerna. "Det kan slå tillbaka", konstaterar han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Horn2021-10-05 13:00

Ända från början av coronapandemin har han, som professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap, varit kritisk till regeringen och Folkhälsomyndighetens (FHM) vägval och strategier. Initialt ansåg han, tillsammans med sina kollegor, att åtgärderna vara för milda. När samhället nu öppnar upp igen, i stort sett helt utan restriktioner, tycker han att "approachen" är lite väl offensiv.

– Återigen gör vi i Sverige annorlunda i jämfört med de flesta andra europeiska länder. Vi har inte mer information än någon annan och att vi i slutet av oktober, som FHM förutspår, når en immunitet som stoppar smittspridningen tror jag är fel. På något sätt tycker man att det är okej att chansa och gå i bräschen trots att det finns faktorer som kan ställa till det, säger han.

– Det finns nog en del restriktioner som borde ha funnits kvar. Istället väljer man att släppa på samhället helt, fortsätter epidemiologen.

undefined
Den Hornbördiga epidemiologen Joacim Rocklöv hamnade i den mediala hetluften i början av coronapandemin. För inte alltför länge sedan tilldelades han en prestigefull professur i tyska Heidelberg.

Rocklöv lyfter fram den tillfälliga karensdagen som en åtgärd han gärna hade sett fortlöpt. Rekommendationerna om distansarbete är en annan. Han tycker också att rådet om att bära munskydd i kollektivtrafiken, under rusningstid, fortsatt borde gälla.

– Signalvärdet som man skickar, och som jag upplever funnits i samhället ett tag, är att pandemin är över. Det gör nog att allmänheten inte tar testning och spårning på lika stort allvar. Man kanske inte, i lika hög grad, stannar hemma om man har symtom.

– En annan konsekvens av att öppna upp för snabbt är spridningen av andra sjukdomar. Under pandemin har vi på befolkningsnivå fått ett sämre immunförsvar mot exempelvis influensavirus. Det kan slå tillbaka, fortsätter Rocklöv.

undefined
Som en av de främsta kritikerna mot regeringen och Folkhälsomyndighetens cornastrategier hamnade Joacim Rocklöv i den mediala hetluften i början av pandemin.

Vaccinationstäckningen, men också vaccinernas skydd, är enligt Rocklöv för lågt för att helt öppna upp.

– Vi behöver nog åtminstone över 90 procent av befolkningen som är dubbelvaccinerade för att kunna få immunitet. Samtidigt, med så många vaccinerade, befinner vi oss i ett bättre läge i dag utan risk att konsekvenserna blir lika stora och allvarliga.

Hur tycker du att Kindabor, eller allmänheten överlag, bör resonera?

– Man ska inte stressa upp men absolut tänka på att pandemin finns kvar och att vissa personer i vårt samhälle fortfarande kan bli väldigt sjuka. Man ska inte tro att det är över utan fortsätta att vara försiktig och bibehålla en god hygien, svarar Rocklöv.

Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!