Kärleken till gamla saker förenade vännerna

En gammal lagerlokal mitt på Horns torg blev startpunkten. Nu driver de tre vännerna en loppis tillsammans.

Mats Adolfsén, Lars Stahlin och Kenneth Johansson utanför sin loppis på torget i Horn.

Mats Adolfsén, Lars Stahlin och Kenneth Johansson utanför sin loppis på torget i Horn.

Foto: Lina Edgar

Horn2022-09-27 20:00

När Kenneth Johansson flyttade till Horn 2013 lärde han snart känna Mats Adolfsén och Lars Stahlin. När han 2017 köpte en fastighet på orten ingick en gammal lagerlokal mitt på torget. Det blev en perfekt plats för de tre vännerna att starta och driva sin loppis.

Mats och Lars anordnade under många år loppis under det årliga sommarevenemanget Hornmarken, men kände att de ville ha en fast punkt där de kunde utveckla sitt intresse för gamla saker. När lagerlokalen blev tillgänglig gjorde de slag i saken och fyllde hyllor och golv med saker och ting de samlat på sig genom åren.

undefined
Mats Adolfsén, Lars Stahlin och Kenneth Johansson utanför sin loppis på torget i Horn.
undefined
På loppisen i Horn är hyllorna fyllda från golv till tak.

– Jag har alltid varit en samlare, ända sedan 50-talet, säger Lars och skrattar.

– Men när man samlar måste man också rensa titt som tätt, fortsätter Mats och det var bakgrunden till idén om en loppis.

Under sommaren 2021 öppnade de för första gången portarna till loppisen som sedan dess varit välbesökt.

– Det är framförallt turister som besöker oss, åtminstone sommartid, men vi har även en hel del stammisar från trakten. Det blir en naturlig samlingspunkt där man kan träffa folk och umgås en stund, säger Kenneth.

Utöver intresset för gamla ting tycker de tre vännerna att återvinnings- och miljöaspekten är viktig att belysa. I dagens konsumtionssamhälle blir loppisar och second hand-butiker mer och mer populära och det är något som gläder dem.

undefined
Mats Adolfsén och Lars Stahlin har samlat på saker så länge de kan minnas.
undefined
De tre vännerna har startat en loppis i Horn.

– Det är bra att kunna återbruka och återanvända saker istället för att hela tiden köpa nytt eller slänga sånt som fortfarande fungerar. Det är något jag tror fler och fler har börjat tänka på, säger Mats.

Lokalen, som en gång i tiden bland annat sägs ha fungerat som häkte, har fortfarande galler för fönstren som påminner om en svunnen tid. Och de knarrande, bågnande trägolven vittnar om tiden då utrymmet användes som förråd till en tidigare järnaffär på gatan mittemot. Loppisbyggnaden har mycket historia och idag fylls den också med en hel del saker med mycket historia. 

undefined
Lagerlokalen sägs ha varit ett gammalt häkte en gång i tiden. Fönstren har fortfarande galler.

Inne i lokalen hittar man allt från porslin, tavlor och ljusstakar till gamla cyklar och barnvagnar. Mycket av sakerna är sådant som Mats, Lars och Kenneth själva rensat ut från sina förråd, men det är också mycket som har skänkts från vänner och bekanta.

– Det är inget vi kan leva på, men det är en rolig hobby och vi träffar många trevliga människor, säger Kenneth.                                

Karta: Gamlebyleden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!