– Kanalbolaget ville ha förslag på hur man kunde manifestera kanalens 150-årsjubileum. I och med att vi inte kan samla människor under pandemin kom vi på idén med en historisk vandring, säger Jerker Carlsson, ordförande i Södra Kinda bygdegille som ligger bakom projektet tillsammans med Kinda kanalbolag och Kinda kommun.
Ett 20-tal laminerade och informativa affischer i A3-format kommer att sättas upp på lika många platser runt om i Horn. Platserna som beskrivs har på olika sätt haft stor betydelse för ortens utveckling sedan Kinda kanal såg dagens ljus för 150 år sedan.
Här får man veta mer om industrier, idrott, turism, byggnader, kommers och nöjen.
På tre ställen, i hamnen, på campingen och vid vandrarhemmet (före detta Horns hotell), kommer det att finnas större tavlor med information om vandringen och postlådor med kartor.
– Vi hade tänkt ha premiär Kristi himmelsfärdsdag men det lade den personliga lockdownen locket på för, säger Jerker Carlsson.
I stället blir det invigning på nationaldagen, söndagen den 6 juni, i vandrarhemmets trädgård. Därefter ska vandringen finnas tillgänglig hela sommaren till och med den 12 september.
– Man väljer själv hur mycket man vill se. Men vandrar man runt till alla platser på en gång tar det nog mer än en timme. Tanken är att vi ska lägga ut all information i vandringen även på nätet. Men vi väntar lite med det, säger Jerker Carlsson.
När hembygdsgillet presenterade sina vandringsplaner gjorde de det i Horns hamn.
Den är en av platserna som tas upp i vandringen och hamnen har en framträdande roll i historien – både för Horn och Kinda kanal.
När kanalen invigdes 1871 kunde varor, gods och människor transporteras mellan Horn och Linköping och vice versa på en och samma dag. Det innebär starten på en storhetstid för Horn och området runt omkring.
Utöver trävaror och tegel skeppades även bland annat kreatur ut från hamnen och från andra hållet kom dagligvaror som såldes i ortens butiker.
Vilka är det då man vill nå med satsningen?
– Ortsborna är en målgrupp. Det kommer hela tiden nya generationer som behöver fräscha upp sina historiekunskaper. Men vi vänder oss också till husbilsägare, campinggäster och andra tillfälliga besökare, säger Jerker Carlsson.
– Man kan också se vandringen som en aptitretare för dem som vill lära sig mer om de olika platserna, fyller Rune Jonsson, ledamot i bygdegillet, i.