LÄng vÀntan pÄ villatomt för Hornfamilj

I Horn finns det elva tomter som styckades av 1989 för smÄhus. Andreas Andersson har sedan början av förra Äret försökt fÄ köpa tvÄ tomter, men Àn har inte kommun iordningstÀllt omrÄdet med gator och belysning. Nu har Andreas tröttnat och anmÀlt en kommunal tjÀnsteman till Justitieombudsmannen.

Andreas Andersson och Jeanette Gustafsson med sonen Alfred har kÀmpat sedan januari förra Äret för att fÄ köpa en tomt av kommunen.

Andreas Andersson och Jeanette Gustafsson med sonen Alfred har kÀmpat sedan januari förra Äret för att fÄ köpa en tomt av kommunen.

Foto: Lars-Göran Bexell

Horn2018-07-27 16:00

– Jag har sjĂ€lv en tomt mittemot Horns brygga, men det Ă€r en industritomt. Strax intill har kommunen ett antal tomter. Vi bor i dag i en villa i Horn men kĂ€nner att det Ă€r bĂ€ttre att bygga nytt Ă€n att bygga ut, sĂ€ger Andreas Johansson.

OmrÄdet som Andreas vill bygga pÄ antogs i en detaljplan 1989 och 14 tomter styckades av för smÄhusbebyggelse och en större tomt för grupphus/flerbostadsbebyggelse. OmgÄende sÄldes tre tomter som bebyggdes efter att en gata anlagts och VA dragits fram. NÄgra ytterligare tomter har inte sÄlts dÀrefter.

– Jag tog kontakt med kommunen i januari förra Ă„ret och stĂ€llde frĂ„gan om att fĂ„ köpa tvĂ„ tomter. Direkt fick jag svaret, att det hĂ€r mĂ„ste vi dra igĂ„ng, men beskedet lite senare blev att det fanns inte nĂ„gra pengar eller budget till att bygga ut vatten/avlopp och gator pĂ„ omrĂ„det.

Men det började hÀnda saker inom kommunkontorets vÀggar och den 29 maj förra Äret beslutade fullmÀktige att det skulle skjutas till investeringsmedel samt igÄngsÀttningsbeslut för att bygga ut befintlig gata, belysning, VA och parkomrÄde till Teknik och Drift i enlighet med den kalkylen som fanns för fÀrdigstÀllande av omrÄdet. Tomtpriset fasstÀlldes till 60 000 och 80 000 kronor.

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och ordförande samhÀllsbyggnadsnÀmndens Björn Hoflund (M) stÀllde sig bakom beslutet, vilket Àven fullmÀktige gjorde.

– TyvĂ€rr gick det lite för fort fram nĂ€r beslutet togs i maj förra Ă„ret. DĂ„ önskemĂ„l finna att slĂ„ ihop tvĂ„ tomter mĂ„ste en ny detaljplan till.

Andreas Andersson har sedan januari förra Äret försökt att fÄ köpa tomt pÄ omrÄdet men utan framgÄng. I vÄras fick han besked om att ta kontakt med en tjÀnsteman pÄ samhÀllsbyggnadsförvaltningen.

– Jag fick till svar att det inte fanns nĂ„gon dokumentation pĂ„ att omrĂ„det skulle iordningstĂ€llas och att nĂ„gra beslut kring Ă€rendet inte skulle tas under 2018. Jag ifrĂ„gasatte detta dĂ„ jag visste att det fanns ett beslut i fullmĂ€ktige, sĂ€ger Andreas Andersson.

I februari i Är kallade kommunen till ett möte med fastighetsÀgare runt tomtomrÄdet.

– DĂ„ blev svaret att detaljplanen eventuellt behövdes göra om, ja det var lite luddigt hela mötet. Ett nytt möte med kommunen skulle till under vĂ„ren, nej det blev inget. Det var ingen som hörde av sig, sĂ€ger Andreas Andersson.

Andreas fortsatte sina försök att fÄ till nÄgon form av svar kring sitt intresse för villatomtsköp i Horn.

– Jag tog kontakt med en annan tjĂ€nsteman pĂ„ förvaltningen med frĂ„gan, vad hĂ€nder?. Svaret blev att pĂ„ mötet i februari sĂ„ inleddes arbetet med detaljplanen och att planen skulle ta minst Ă„tta mĂ„nader och att jag skulle bli kontaktad nĂ€r det var dags för samrĂ„d och fortsĂ€tter:

– Även den andre tjĂ€nstemannen menade att nĂ„gra beslut i Ă€rendet inte skulle tas under 2018.

Nu har Andreas Andersson JO-anmÀlt en av tjÀnstemÀnnen.

– Jag fick en mail frĂ„n tjĂ€nstemannen som skrev att jag inte fick tala med nĂ„gra i kommunhuset utan invĂ€nta att hen kanske hörde av sig under nĂ€sta Ă„r. Jag ifrĂ„gasatte hur hen kunde bestĂ€mma över vilka jag fĂ„r tala med i kommunhuset sĂ„ svarar hen inte lĂ€ngre. Nu har jag gjort en JO-anmĂ€lan om felaktig information och hot.

– Jag kommer att ta upp det hĂ€r med förvaltningschef Tommy Johansson pĂ„ tisdag. Är det sĂ„ att fel har begĂ„tts fĂ„r vi agera. Man kan inte förbjuda nĂ„gon att ta kontakt med kommunen, sĂ€ger Björn Hoflund.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om