Löftet: "Det är omöjligt att lägga ned Stångågården"

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder vid Stångågården i Horn vilket har lett till rykten om nedläggning. Nu slår vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) fast att så inte är fallet.

Stångågården i Horn kommer inte att avvecklas - kommunen behöver snarare fler äldreomsorgsplatser. Det meddelar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Stångågården i Horn kommer inte att avvecklas - kommunen behöver snarare fler äldreomsorgsplatser. Det meddelar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-09-03 14:00

Sedan juni månad har kommunen arbetat med en så kallad äldreomsorgsplan där syftet bland annat är att kartlägga hur många korttids- och särskilda boendeplatser som egentligen behövs i Kinda. Det är tack vare detta arbete, och den statistik som har tagits fram i inledningsfasen, som nämndordföranden kan ge besked om Hornboendets framtid.

– I dag kan jag konstatera att vi har 122 platser totalt, varav 24 stycken på Stångågården. Behovet just nu är 110 platser men analyserar vi demografin framåt, med en alltmer åldrande befolkning, kommer vi äta upp de resterande platserna ganska snabbt. Om fem år är vårt behov 130 platser, om tio år hamnar vi omkring 160 stycken, men det skulle kunna öka ännu mer, förklarar Karlsson och fortsätter:

– Allt det här betyder att det är omöjligt för oss att lägga ned Stångågården.

Du vågar lova det?

– Nu kommer det inte att ske. Men på sikt, tio år framåt, måste vi givetvis se över hela vår organisation.

undefined
I dag har Kinda kommun 122 platser på sina äldreboenden. 71 på Bergdala, 24 på Stångågården och resterande vid Västerliden i Rimforsa.

Detta innebär att vård- och omsorgsförvaltningen kommer att ta sig an arbetsmiljöproblemen på Stångågården genom en ombyggnation. Tillvägagångssättet är dock inte klart.

– Det är inte färdigutrett än men som jag uppfattar det just nu skulle det inte behöva kosta så mycket, vi kanske kan hitta en lite enklare lösning, berättar Karlsson och avslutar:

– När det är färdigt måste vi ganska snart planera för att bygga nya äldreboenden som står klara om fem till sju år.

Karta: Stångågården, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!