Lösning nära på konflikten om elljusspåret

Konflikten om elljusspåret i Horn ser ut att närma sig en lösning. Enligt markägaren, Andreas "Acke" Andersson, har parterna närmat sig varandra och ett nytt avtal är inte långt borta. "Det ser ljust ut", säger han.

Frågan om elljusspåret i Horn ser ut att närma sig en lösning.

Frågan om elljusspåret i Horn ser ut att närma sig en lösning.

Foto: Jeppe Gustafsson

Horn2021-12-10 15:00

Vi har tidigare rapporterat om den tvist som pågått mellan ägarna till marken, där elljusspåret i Horn ligger, och kommunen. 

Bakgrunden till konflikten är ett arrendeavtal som inte uppdaterats sedan mitten av 1980-talet. När Andreas "Acke" Andersson och hans sambo Jeanette Gustafsson köpte gården ville de omförhandla arrendeavtalet, då de ansåg att det var för lågt, och sade därför upp avtalet.

Förhandlingarna sköts på framtiden och när de väl kom till stånd lyckades inte parterna komma överens. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade till sist att 13 000 kronor om året var en rimlig högsta kostnad för arrendet – en summa som markägarna i sin tur tyckte var för låg. De hade sedan tidigare givit ett förslag på 22 850 kronor.

Samtidigt började det bli ont om tid – då det nuvarande avtalet löper ut vid årsskiftet

Nu ser konflikten ut att närma sig en lösning.

Under det senaste sammanträdet i samhällsbyggnadsnämnden var frågan om elljusspåret uppe på dagordningen på nytt. Enligt nämndens ordförande, Mikael Österling (L) upphävde politikerna det tidigare beslutet och gav förvaltningen i uppdrag att fortsätta förhandlingen.

Enligt Andreas "Acke" Andersson har parterna sedan dess närmat sig varandra. Det finns enligt honom inget färdig avtal än, däremot råder det nu god stämning i samtalen. 

– Förhandling pågår men vi har hittat något som funkar för oss båda, säger han.

Innan en överenskommelse kan slutas behöver samhällsbyggnadsnämndens beslut vinna laga kraft. Därför dröjer det förmodligen till efter jul innan det nya avtalet kan vara på plats, enligt Andreas "Acke" Andersson.

Jimmy Bexell, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, bekräftar att samtalen går framåt. Han säger att han har uppfattningen att parterna kommer att nå en överenskommelse.

– Min bild är att vi kommer att få till ett avtal, säger han.

Enligt Mikael Österling behöver ärendet inte tas upp av samhällsbyggnadsnämnden på nytt om parterna kommer fram till en lösning.

"Hantering av den här typen av avtal är delegerat till förvaltningen, därför kommer denna typ av ärenden normalt sett inte upp", skriver han i ett mejl och fortsätter:

"Leder förhandlingen till en överenskommelse behöver nämnden således inte fatta något ytterligare beslut".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!