Fler söker stöd hos Majblomman

Nu börjar årets försäljning av majblommor i Kinda. Och det syns på ansökningarna som välgörenhetsorganisationen får in att det är tuffare tider.

"Jag ska sälja till mina släktingar", säger Gunnar Påhls (t.v.). En taktik som flera av hans klasskompisar också tänkt anamma.

"Jag ska sälja till mina släktingar", säger Gunnar Påhls (t.v.). En taktik som flera av hans klasskompisar också tänkt anamma.

Foto: Jan Novotny

Horn2023-04-17 18:00

Ett vårtecken så gott som något – barn med gröna väskor fulla av blomformade knappar. På Horns skola är det elever från årskurserna 3-6 som sköter försäljningen.

– Det är pirrigt, säger Selma Appelkvist i klass tre.

– Typ att man ska gå hem till främlingar.

Några av klasskompisarna håller med, medan andra inte verkar ha sådana betänkligheter. En diskussion om vem som kommer att dra in mest pengar uppstår. Frågan är förstås viktig: tio procent av försäljningsintäkterna får de ju behålla själva. Ytterligare tio procent går till elevrådet. Resten går till barn i familjer som har det tufft ställt ekonomiskt och där pengarna inte räcker till – själva Majblommans syfte.

undefined
Vad borde elevrådet köpa för pengarna man får från försäljningen? "Vi borde ha en studsmatta!" Men det blir nog lite klurigt, tror lärarna.

Den 18 april drar försäljningen igång. Helen Larsson är ordförande i Majblommans lokalförening i Kinda. Enligt henne har de stigande priserna lämnat avtryck i de ansökningar organisationen får in.

– Vi får flera ansökningar, och det man söker om har ändrats också. Det är julklappar, kläder, det är basic saker som familjerna hade råd med förut men som man behöver dra ner på nu, säger hon.

Finns det till och med de som söker stöd för att köpa mat?

– Det får vi inte ge pengar till, men visst söks det för det. Men då ska du ju ha ett skyddsnät ifrån annat håll så att det ska räcka till mat.

undefined
Även lärarna Ann-Sofie Gustafsson och Emma Andersson lyckas fastna på bild, om än med ett gäng linslöss i förgrunden.

Stöden från Majblomman delas oftast ut i form av checkar för specifika varor, som skor, kläder, eller inträde till exempelvis en nöjespark. Den som vill ansöka om stöd från Majblomman får gå via sin skolsköterska. Man kan även vända sig socialsekreterare.

– Då fyller man i allt tydligt och klart – vad pengarna ska användas till, barnets eller barnens situationen, vad som är viktigt för familjen. Sen vill vi också att det fylls i ett intyg från skolsköterska, skolkurator, idrottsledare eller nån annan person som känner barnet som kan styrka att det här stämmer.

undefined
Det är inte bara barnen på Horns skola som säljer majblommor i Kinda, utan det gör även barn i Kisa och Rimforsa.

Pengarna som samlas in i Kinda går till familjer i Kinda. Men exakt hur de fördelas är något som förening behöver ta ställning till från fall till fall.

Vad är det svåraste med det?

– Vi gör ju likartade bedömningar så att säga. Är det ett yngre barn så får man kanske två klädcheckar, och där kläder kostar mer så kanske du får tre klädcheckar. Så vi försöker att hålla en ganska rak linje.

– Vi försöker ju att fördela så rättvist vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!