Nu blir det fler villatomter i Horn

Turerna kring de sjönära tomterna i Horn har varit många. Nu har kommunstyrelsen, och kommunfullmäktige, fattat beslut om att iordningställa de sju kvarstående tomterna inför en framtida försäljning. Sedan flera år tillbaka står fyra tomter redan klara.

På det rödmarkerade området ska sju nya villatomter göras i ordning.

På det rödmarkerade området ska sju nya villatomter göras i ordning.

Foto: Kinda kommun

Horn2022-06-29 11:00

Under måndagens kommunstyrelsesammanträde klubbades ett beslut om att iordningställa sju nya villatomter i Horn. Senare, under kommunfullmäktige, fastslogs kommunstyrelsens beslut.

– Näringslivet efterfrågar både tomter och andra typer av bostäder. De har svårt att kompetensförsörja och det är ännu svårare nu med tanke på drivmedelspriserna är så höga. Folk tänker sig för innan de tar ett jobb som kräver pendling, säger Conny Forsberg (S), oppositionsråd i Kinda kommun.

Christer Segerstéen (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, tillägger:

– Sedan måste det ju finnas tomter för att folk ska kunna flytta hit. Det är konstigt att det inte har drivits hårdare tidigare. Finns det inga tomter så kan det ju heller inte finnas något behov.

undefined
Christer Segerstéen (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kinda kommun.

Både han och Conny Forsberg (S) ser positivt på att Horn ska utökas med ytterligare sju villatomter. Förutom de redan fyra färdiga tomterna finns också tre byggda tomter i området.

– Det positiva med tomter i Horn är att vi då har säkerställt att vi har färdiga tomter i alla kommunens delar. I Rimforsa finns det nio privata tomter färdiga vid Rimforsa strand och sedan pågår det fler privata projekt som kommer att komma. Kommunen har också starttillstånd för åtta tomter i Mjällerum och i Björkfors finns det fem privata tomter som är detaljplanlagda och färdiga, säger Christer Segerstéen (M).

Frågan gällande tomterna i Horn har varit på tapeten länge. Men, de fyra tomter som står färdiga sedan flera år tillbaka har ännu inte blivit sålda.

Vad är det som får er att tro att dessa sju tomter kommer att säljas när de redan färdigställda tomterna inte har sålts?

– Börjar det byggas någonstans så finns det ofta en ökad vilja hos andra som står och funderar. Börjar man sälja tomter på ett område så blir normalt sett fler genast intresserade, svarar Christer Segerstéen (M).

undefined
Conny Forsberg (S), oppositionsråd i Kinda kommun.

Conny Forsberg (S) tillägger:

– Ja, det blir ofta ett ökat sug när man ser att byggandet kommer igång. De fyra tomterna som inte är sålda är heller inte de mest attraktiva.

Kommunen kommer att sälja de sju tomterna till marknadsvärde, omkring 75 000 till 100 000 kronor per tomt. Att färdigställa dem kommer att kosta omkring tre miljoner. Väg, vatten och avlopp, fiber, belysning och asfalt ska iordningställas.

– Det här är en satsning som vi tycker är viktig, det är viktigt att man säkrar att det finns tomter, konstaterar Christer Segerstéen (M).

undefined
Horn blir med nya tomter. Det klubbades under måndagens kommunfullmäktige.

Han fortsätter:

– Jag är optimistisk. Den nya generationen vill bo på ett annorlunda sätt. Både Stockholm, Göteborg och Malmö tappar invånare. Linköping, i och med att det är en universitetsstad, växer och det spiller över på oss för de kan inte klara av bostäder till alla.

Även pandemin spelar in, tror Christer Segerstéen (M).

– Pandemin har också lärt oss det här med att jobba hemifrån och det finns många arbetsgivare som kommer att fortsätta tillåta hemarbete i viss mån även framöver. Då är inte bostaden lika viktig i förhållande till arbetsplatsen, som det var förr.

Under kommunfullmäktigesammanträdet yrkade Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S), Pierre Ländell (LPO) och Erik Andersson (V) bifall till kommunstyrelsens förslag att färdigställa de sju återstående tomterna och därefter sälja dem till marknadsvärde. Beslutet klubbades därefter utan debatt.

Det här har hänt

Detaljplanen för området Flarka 1:21 med flera antogs 1989. Fyra tomter gjordes iordning för drygt 30 år sedan men kommunen har inte lyckats sälja någon av dem. Ytterligare tre tomter har gjorts iordning och sålts. 2017 beslutade kommunfullmäktige att göra i ordning resten av området men beslutet verkställdes aldrig.

Under 2022 har Samverkan för Kinda gått fram med förslag om att göra i ordning området. Förslaget fick under måndagskvällen grönt ljus i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om