Okänt utsläpp i Stångån har avtagit

På onsdagen skedde någon form av utsläpp i Stångån. Exakt vad det rörde sig om är fortfarande oklart.

Länsar har lagts ut för att stoppa utsläppet från att sprida sig ytterligare.

Länsar har lagts ut för att stoppa utsläppet från att sprida sig ytterligare.

Foto: Lars-Göran Bexell

Horn2019-07-24 13:34

– Det är någon form av utsläpp som rinner ner genom ån. Det är en lång sträcka, sa Morgan Wass, räddningschef i beredskap i Kinda kommun, tidigare under dagen.

Räddningstjänsten jobbade då för fullt i vattendraget, som går genom Horn, för att hindra utsläppet från att sprida sig vidare. För att stoppa det la de ut så kallade länsar.

– Vi vet inte vad det är eller var det kommer ifrån, men det ser ut att komma från Vimmerbyhållet, sa Morgan Wass.

Räddningstjänsten i Vimmerby har under dagen samarbetat med kollegorna i Kinda för att försöka lokalisera källan och stoppa spridningen.

Vid 14-tiden kom larm om samma utsläpp vid Södra Vi.

– Det rör samma utsläpp. Ån strömmar ju norröver och vi har varit ute och sökt med Kinda kommun, sa Kenneth Söderberg, räddningschef i beredskap i Vimmerby.

I larmet från Södra Vi fanns uppgifter om att det skulle handla om diesel som har läckt ut, men det har inte räddningstjänsten kunnat bekräfta.

– Det är det som är osäkert. Det är väldigt oklart vad det är och var det kommer ifrån. Eventuellt är det diesel, sa Kenneth Söderberg.

Det är också svårt att uppskatta hur stort område som berörts av läckan.

– Men vi har hittat det så långt bort som i Hällefors och bort i södra delen av Kinda kommun.

Under eftermiddagen kom uppgifter om att det kunde röra sig om ett utsläpp från ett reningsverk, det dementerar dock Morgan Wass.

– Känslan är att det är bränsle med sådana ringar som det blivit på vattnet, det har tagits prover så vi får se vad det är för något.

Vid 16.30-tiden kunde räddningstjänsten avsluta arbetet. Utsläppet hade då avtagit och mycket av det okända ämnet hade spätts ut eller avdunstat. Länsarna kommer dock att plockas upp först imorgon.

Räddningstjänsten på plats vid Stångån.
Räddningstjänsten på plats vid Stångån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om