Medborgare samlades i hundratal för samtal om skolan

Lägg ner mellanstadiet på Horns skola. Det är ett av de tre förslag som Kinda kommun lagt fram gällande förskolans och skolans framtid på orten. Under måndagen ordnade kommunen medborgardialog för att diskutera frågan – och invånarna slöt upp i hundratal.

Carl-Johan Monell har själv barn som går på Horns skola. "Som Hornbo måste jag ju tro på at vi har en framtid även i vår del av Kinda, och det måste ju innefatta att vi har bra barnomsorg och skola", säger han.

Carl-Johan Monell har själv barn som går på Horns skola. "Som Hornbo måste jag ju tro på at vi har en framtid även i vår del av Kinda, och det måste ju innefatta att vi har bra barnomsorg och skola", säger han.

Foto: Jan Novotny

Horn2023-08-23 10:28

– Det var länge sen jag blev så upprörd!

Så säger Carl-Johan Monell, pappa till tre barn, varav det äldsta går på Horns skola, medan de andra ännu är för små. 

Han var en av drygt hundra medborgare som deltog på den dialog som kommunen anordnade under måndagen. Syftet var att diskutera de förslag på vad som ska ske med förskolan och skolan i Horn när det tillfälliga bygglovet för förskolan löper ut år 2025. Att det kommer att ske har man vetat om länge, och det är det som främst upprör trebarnspappan Carl-Johan.

– Man har haft så lång tid på sig, och man har bara skjutit på det.

undefined
"Det kanske är nån som tycker något annat, som har något annat förslag. Ska jag då bara få det som ett mejl och inte kunna diskutera det, då tycker jag inte att det är en dialog", säger Carl-Johan Monell. Han tycker att det skulle funnits någon sakkunnig att ställa frågor till under diskussionerna.

Ett av förslagen som nu presenterats är att ha kvar allt så som det är i dag, vilket kräver en ny detaljplan för förskolan eftersom rådande plan inte tillåter förskoleverksamhet på platsen. Ett annat förslag är att flytta in förskolebarnen i skolans lokaler. Det tredje förslaget är att flytta mellanstadiet från Horn till Kisa.

– Det är jättebra att vi får komma till tals, men vad förväntar man sig att vi ska säga? Att alternativ två och tre (att flytta mellanstadiet till Kisa respektive att flytta in förskolan i skolans lokaler, reds. anm.) låter kanon? Det tror jag inte att nån tycker.

undefined
Sammanlagt ett hundratal invånare dök upp under medborgardialogens tre tider.

Medborgardialogen var uppdelad på tre tider som invånarna kunde anmäla sig till. Väl på plats fick de en genomgång av de olika förslagen, och delades sen in i mindre diskussionsgrupper. Representanter från kommunen antecknade under diskussionerna, och sammanställningen av alla synpunkter skulle skickas via mejl till dem som anmält sig, utlovades. Carl-Johan Monell och flera med honom ifrågasatte den här organiseringen.

– Nåt slags gemensam samling efteråt hade väl varit lämplig.

– Jag vill kunna ändra åsikt. Det kanske är nån som tycker något annat, som har något annat förslag. Ska jag då bara få det som ett mejl och inte kunna diskutera det, då tycker jag inte att det är en dialog. Då är det envägskommunikation.

undefined
"Eftersom utredningen inte är färdig går det inte heller att ha en debatt i frågan, för det finns ju inga förslag som förespråkas", säger Sara Frank. Huruvida det kan bli någon debatt i ett senare skede är en fråga för politikerna, menar hon.

Bildningschef Sara Frank var med i delar av de olika diskussionerna.

Varför hade ni ingen gemensam träff efter gruppdiskussionerna så att man kunde få ta del av vad som sagts i andra grupper?

– Den frågan om återsamling uppkom inte förrän på plats på kvällen, vi hade inte reflekterat över den innan, och det fanns liksom ingen möjlighet att genomföra det där och då med det tidsschemat vi hade.

undefined
På skolan i Horn går idag elever från förskolan till årskurs 6. Skolan är uppdelad på två byggnader, och har sedan alldeles nyligen en multiarena på skolgården.

Den mesta av tiden diskuterade deltagarna bara med varandra, utan någon sakkunnig politiker eller tjänsteman på plats att ställa frågor till om de olika förslagen, något som flera var missnöjda med.

Är det då en dialog? Vad skiljer det egentligen från ett samråd där man får lämna in sina synpunkter via mejl?

– Det blir ju en diskussion om ord.

– Eftersom utredningen inte är färdig går det inte heller att ha en debatt i frågan, för det finns ju inga förslag som förespråkas. Utan det handlar om att samla in synpunkter och tankar från medborgare.

Kan det inte vara läge att ha en debatt när det väl finns ett förslag som förespråkas då?

– Den frågan tänker jag egentligen ska riktas till politiken.

undefined
Flera politiker var på plats för att ta del av ortsbornas tankar om de olika förslagen för Horns skola och förskola. Här Christian Nordin Olsson (S), Göran Ulvan (S), Christina Back (C), Christer Segerstéen (M) och Malin Forsberg (S).

Samma sak gäller enligt henne frågan om hur Horn som ort skulle påverkas av att förslaget om flytt av mellanstadiet blev verklighet.

– Vi har resonerat en del kring det, och vi kommer att fånga in de perspektiven också. Men det är ju inte våra frågor att jobba med den strategiska utvecklingen av kommunen.

Stina Wennerbo hade många synpunkter på kommunens förslag. "Det är en oerhört viktig fråga. Det är en otroligt välfungerande skola", säger hon, och trycker på att den är viktig för hela bygden. "Det är en stor potentiell inflyttning. Vi måste tänka långsiktigt. Man förminskar inte nånting som funkar så bra."
Stina Wennerbo hade många synpunkter på kommunens förslag. "Det är en oerhört viktig fråga. Det är en otroligt välfungerande skola", säger hon, och trycker på att den är viktig för hela bygden. "Det är en stor potentiell inflyttning. Vi måste tänka långsiktigt. Man förminskar inte nånting som funkar så bra."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!