Gravdekorationer försvinner: "Vi behöver folks ögon"

Dekorationer försvinner då och då från gravar, men under våren noterade Kinda Pastorat en kraftig ökning vid kyrkogården i Horn. Nu har det inträffat igen – och polisanmälts.

Karolina Jönsson, Anna Rambin och Magdalena Karlsson berättar att flera personer i Horn, sedan våren, kontaktat dem om gravdekorationer som försvunnit.

Karolina Jönsson, Anna Rambin och Magdalena Karlsson berättar att flera personer i Horn, sedan våren, kontaktat dem om gravdekorationer som försvunnit.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-11-01 06:00

Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver berättar mer:

– Målsägaren har uppgett att någon eller några ska ha tillgripit dekorationer vid en anhörigs grav. Det verkar bland annat handla om en kruka och en vas. Om man stjäl på det viset handlar det om ett brott mot griftefriden.

– Det verkar som att målsägaren har polisanmält först nu trots att saker har försvunnit vid ett antal tillfällen sedan maj. Tyvärr har vi inga spaningsuppslag att gå vidare med – så vi har inte inlett någon förundersökning, fortsätter hon.

undefined
I Horn, till skillnad från exempelvis Kisa, tillåts en större mängd dekorationer vid gravarna. "Det är något vi har kommit överens om lokalt", berättar vaktmästaren Karolina Jönsson.

När vi träffar Karolina Jönsson och Magdalena Karlsson, vaktmästare vid kyrkogården i Horn, berättar de att ett tiotal personer har fått gravdekorationer och olika typer av arrangemang stulna det senaste året. Kyrkogårds- och fastighetschefen Anna Rambin har, sedan våren, haft ögonen på problemet.

– Det vi gjorde som åtgärd var att sätta upp lappar vid kyrkogården och digitalt som visade att vi uppmärksammade problemet. Det är jättesorgligt för en person att bli av med en sån här sak som kanske betyder något speciellt. Oftast är det mycket känslor inblandat, förklarar Rambin.

undefined
"Vi ser allvarligt på det här", berättar kyrkogårds- och fastighetschef Anna Rambin som uppmannar Hornbor att hålla ett extra öga på kyrkogården.

Har det försvunnit saker från kyrkogårdarna tidigare?

– Nej, inte i den här mängden. Det har varit lite smått men i våras märkte vi att det blev betydligt mer. Det var flera personer som kontaktade oss och sa att de hade blivit av med dekorationer, svarar Jönsson och fortsätter:

– Det var lugnare över sommaren och i september tog vi ned lapparna. Nu får vi nog sätta upp dem igen.

Vaktmästarna tror att dekorationerna, de som under året försvunnit, är fler under våren och hösten. Under sommaren handlar det framförallt om planteringar.

– Försvinner planteringar finns det ofta en naturlig förklaring. Det kan vara djur eller vad som helst, förklarar Jönsson.

undefined
Det är framförallt gravdekorationer, i form av krukor, vaser och andra arrangemang, som har försvunnit från kyrkogården.

Motivet bakom stölderna har pastoratet svårt att förstå.

– Det är svårt att veta om det bara är bus – och stölderna inträffar ju inte när vi är här, konstaterar Rambin och fortsätter:

– Vi ser allvarligt på det här och vill försöka att hjälpa till men har inget att gå på. Vi behöver nog folks ögon, att vi hjälps åt att hålla extra koll. Man får gärna kontakta oss om man ser något misstänksamt.

Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver igen:

– Om det dyker upp iakttagelser eller liknande kan vi öppna upp utredningen vid ett senare tillfälle.

Vid kyrkogården i Horn har flera personer utsatts för stölder. Vissa har blivit drabbade flera gånger.
Vid kyrkogården i Horn har flera personer utsatts för stölder. Vissa har blivit drabbade flera gånger.
Karta: Horns kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!