Peder på "hårjakt": "Måste kunna skratta åt eländet"

I över tio år har han, i olika former, arbetat med tv-underhållning. Nu tar Hornbördiga Peder Brendmo för första gången steget in framför kameran - i jakt på den perfekta kalufsen.

Hornbördiga Peder Brendmo är just nu aktuell med SVT-serien "Den kala sanningen". I ett avsnitt återvänder han till hemtrakterna i Kinda och besöker sin far Kjell. Filmar gör Jonatan Gammel.

Hornbördiga Peder Brendmo är just nu aktuell med SVT-serien "Den kala sanningen". I ett avsnitt återvänder han till hemtrakterna i Kinda och besöker sin far Kjell. Filmar gör Jonatan Gammel.

Foto: Privat

Horn2020-05-06 22:00

– I min generation ska man som man vakna upp snygg, rufsa till sig lite i sitt tjocka hår och glida i väg till jobbet. Man ska helt enkelt vara skitsnygg utan att tänka på det men att tappa håret är en upplevelse som har påverkat mig mycket. I grunden handlar den här serien om manlig fåfänga och osäkerhet, förklarar 44-åringen när vi hörs via telefon.

Den kala sanningen, så heter tv-serien som under de kommande fyra veckorna återfinns i SVT1:s tablå. Här får tittarna följa Peder Brendmo, "en flintskallig kille som drömmer om att skaffa hår", när han ger sig ut på en resa med målet att bli tillfreds med sitt utseende. Han träffar andra skalliga män, pratar med psykologer och provar alla möjliga mirakelkurer och hårersättningar. Allt för att ta reda på om det är just håret som krävs för att han ska känna sig trygg i sig själv.

– Jag inbillar mig att jag inte är den enda som känner och tänker på det här sättet, berättar Brendmo och fortsätter:

– Samtidigt har vi gjort serien med en hel del humor. Man måste kunna skratta åt eländet och egentligen är det väl ett enda stort i-landsproblem, men det är mitt problem och något som jag upplever.

Hur fick du idén till den här serien?

– Alltihop började mer eller mindre med ett skämt om att jag och min nära vän och kollega Elias (Malmberg) skulle göra en serie om mig som skallig och singel. För att dra den korta versionen gick det så långt så att Elias pitchade det här för SVT och de gillade idén. Där och då var det lite svårt att ställa om från ett skämt till att det skulle bli två timmars tv-underhållning på SVT.

Hur upplevde du att stå framför kameran?

– Det var en svår situation, något som jag absolut inte är van vid. I och med att jag stått bakom kameran så länge har jag fått en helt annan bild av vad som krävs av de personer som jag filmar. Det är inte ett helt enkelt jobb. Det man säger, gör och ser etsas på något sätt fast för evigt. 

undefined
Kameramannen Jonatan Gammel och producenten Elias Malmberg stod bakom kameran när Peder Brendmo besökte sin far Kjell vid sommarstugen i Kinda.

Skaffar du hår till slut?

– Det vill jag inte spoila. Serien har en upplösning i sista avsnittet och då reser jag till Turkiet, mer än så säger jag inte.

Under de 15 år som Brendmo har varit stationerad i Stockholm har han jobbat med produktioner så som Robinson, Farmen, Paradise Hotel och Svenska Hollywoodfruar. Nu hoppas han att nya dörrar öppnas. 

– Att få skriva en dramaserie vore väldigt kul, avslutar han.

"Att tappa håret är en upplevelse som har påverkat mig mycket", konstaterar Peder Brendmo när han berättar om serien "Den kala sanningen".
"Att tappa håret är en upplevelse som har påverkat mig mycket", konstaterar Peder Brendmo när han berättar om serien "Den kala sanningen".
Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!