– Hela norra Europa är torrt och världsmarknadspriserna på foder har inte höjts på tio år men tack vare torkan ökade spannmålspriserna med det dubbla på en vecka, sa Arne Karlsson när riskdagsman Johan Löfstrand (S) i går besökte Arnes gård Finede Bleckenblad som har driver med sin bror Börje. Bröderna ägar även Finede Södergård som de tog över efter föräldrarna Gunnar och Margit 1979.
Totalt har gårdarna 100 kor och 125 ungdjur. Gårdarna består av 150 hektar åkermark och 40 hektar bete. Som för de flesta andra lantbrukarna så har torkan slagit till hårt mot grödorna på åkrarna.
– Ja, faktum är att skörden på vallarna är nere på 40 procent av normalskörd. De har inte samma bekymmer på slätten runt Linköping, då de inte har så mycket djur. De sitter liksom inte i samma sits som vi med många djur, säger Arne Karlsson.
Men nu har det ju kommit en hel del, regn. Kan det bli en bra tredje skörd, undrade Johan Löfstrand.
– Det ser vi först om en månad, sa Arne Karlsson.
– Mest synd är det om de mjölkbönder som nyligen skaffat sig uppsättningar av djur. Har de lyckats få tag i foder och går till banken och vill låna pengar till transportkostnaden, blir det blankt nej och det är flera bönder som sitter i den situationen, sa Arne Karlsson.
Arne säger att det fattas 30 procent foder de 100 mjölkkorna och 125 ungdjuren.
– Det här innebär att vi måste köpa in foder, vilket i sin tur innebär att vi får 10 000 kronor mindre per ko i år och det blir totalt ett minus på en miljon kronor. Vi som har hållit på några år klarar nog av detta och vi lägger ut förlusten på flera år. Sämre är det för de nystartade lantbrukarna, de kommer att få det jättetufft framöver. De kan inte låna pengar på EU-stödet, de måste ha ett bokslut att visa upp.
Arne Karlsson menar att slakterierna måste ta ett större ansvar:
– Som det ser ut nu så kan man inte skicka iväg några djur till slakt förrän i maj nästa år. Vi måste få fart på slakterierna för att få ner beståndet en del, då det råder så stor foderbrist. Det kan inte vara så svårt att slakta och frysa in köttet så att vi får ett mobiliseringsbestånd. Annars blir det brist på kött nästa sommar.
Arne vill även ändra på storkökens inköp av kött.
– I dag är endast 15 procent av köttet svenskt som används inom restauranger, kommuner och landsting. Kan vi inte öka det svenska köttet kommer köttet från utlandet att öka ännu mer och då blir det svårare att öka andelens svenskt kött i framtiden. Det här kommer att sätta djupa spår inom lantbruket framöver.
Regeringen beslutade om ett stödpaket på 1,2 miljarder kronor till bönderna nyligen. Det innebär att 400 miljoner kronor betalas ut omgående och resterna belopp betalas ut under nästa år.
– För min del skulle det innebära en ersättning på knappt fyra procent av den miljonen jag förlorar i år. Visst är det bra att vi får stöd, men lite valpropaganda är det allt, säger Arne Karlsson.
– Jag måste hålla med om att det är väldigt lite. Vad det handlar om är att det måste till strukturella förändringar som att köpa svenskt kött, sa Johan Löfstrand.
Johan Löfstrand lovade att han skulle ta med sig Arnes åsikter till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
– Klart är att slaktkapaciteten måste öka väsentligt, sa Johan Löfstrand.
– Ja, kan vi slakta ner tio procent får vi tio procent mer foder, avslutade Arne Karlsson.