Vi har tidigare berättat om planerna på att göra i ordning nya villatomter i Horn. Om allt går enligt planerna kan de stå färdiga i slutet av året.
Området ligger nära Åsunden med utsikt mot båtklubben. På platsen finns fyra tomter som gjordes klara för drygt 30 år sedan men som kommunen inte lyckats sälja. Detaljplanen tillåter att ytterligare tomter byggs närmare vattnet – och det är där som politikerna nu vill satsa. Förhoppningen är att även de hittills osäljbara tomterna ska hitta nya ägare i samband med att de nya tomterna görs i ordning. Totalt föreslås tre miljoner satsas på projektet.
En som under lång tid haft blicken riktad mot marken närmast vattnet är Hornbon Andreas "Acke" Andersson. Vi träffas en vårdag i hans hem på orten. Med sig har han Pierre Ländell, som bland annat sitter i kommunstyrelsen för LPO. Kampen mot kommunen har även lett till att Acke engagerat sig i partiet.
Vi backar bandet till 2017.
I maj det året beslutar kommunfullmäktige att skjuta till pengar för att färdigställa resten av planområdet i Horn.
Acke berättar att han tidigt visade intresse för två specifika tomter. Han säger att han uppmanades att ställa sig i tomtkön, vilket han gjorde.
Enligt honom var tomterna små för att vara landsbygdstomter.
– Det blev inte en så stor byggyta på dem och de tillät inte tvåplanshus, säger han.
Att bygga ett hus i den storlek som hans familj önskade tillsammans med dubbelgarage gick inte.
– Då kom vi på lösningen att köpa två tomter och bygga garage på den ena tomten.
Problem med detaljplanen har lyfts fram som en anledning till att köpet inte gick igenom. Det är en beskrivning som enligt Acke inte stämmer överens med verkligheten. Visserligen passade inte hans specifika önskemål in i hur detaljplanen var utformad men det var inget som han och hans familj låst sig till.
– Man kunde ju sälja tomten i den beskaffenhet som detaljplanen tillåter. Det var vi helt inne på. Detaljplanen går det inte att ändra på bara för att vi hade ett annat önskemål. Utan detaljplanen ser ju ut som den gör, säger han.
Under processen hade Acke kontakt med politiker och tjänstemän. Till slut skrev han till samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Mikael Österling (L), och erbjöd sig att köpa hela området. I ett mejl daterat juli 2019 skriver han så här:
"Eftersom att ni anser området som omöjligt att sälja och att ni nu tänker göra så att det bara går att köpa de värdelösa och osäljbara tomterna så borde det ju vara gynnsamt för kommunen att bli av med hela området för en i det närmaste obefintlig peng. Hur skulle det funka tror du?"
På det säger han att han inte fick någon respons. Så småningom köpte han och familjen ett annat hus i Horn i stället.
Beskedet om att politikerna nu vill satsa i området tar han emot med blandade känslor. Han förstår inte vitsen med att ett nytt beslut ska fattas.
– Ett beslut finns taget för fem år sedan, säger Acke och fortsätter:
– Finns det ett beslut så finns det ett beslut, det är inte upphävt. Det är konstigt att de säger att de ska försöka att få med sig resten av politiken, för de har redan fått med sig dem.
Han säger att det trots allt är bra för bygden att politikerna nu vill satsa i Horn.
– Samtidigt blir man både glad och förbannad. Jag tror att vi, vad jag vet i alla fall, är de enda som står i tomtkön och vi betalar pengar för att få stå där och det har vi gjort sedan ett antal år tillbaka.
Acke säger att han tycker att personerna i tomtkön borde ha informerats om planerna i stället för att först ha få informationen via tidningen.
En fråga som han ställer sig är vad planerna kommer att innebära för personerna i tomtkön när säljbara tomter finns färdiga i området.
– Det är noll information, säger han.
Att få läsa i tidningen att politikerna berättar om att de försökt att slumpa bort tomter för en krona styck beskriver han som provocerande.
– Jag försökte att köpa två tomter för 80 000 kronor styck. Jag har alltså försökt att köpa tomter för 160 000 kronor men fick det inte. Det känns väldigt fel att de uttalar sig på det där viset, säger han.
Vi kontaktar flera politiker som antingen är i ledande ställning i dag eller som var det under 2017 för att höra varför arbetet inte kom igång när det begav sig.
Beslutet ligger flera år tillbaka i tiden och för många är det svårt minnas vad som sades. Dessutom har turerna varit flera. Så sent som 2019 gjorde politikerna ett nytt försök att sälja de fyra färdiga tomterna.
Mikael Österling (L), är i dag ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Vi ber om en telefonintervju men skriver att han kan svara skriftligt på våra frågor om han inte har möjlighet att ställa upp. Han väljer att svara via mail.
Ärendet har, när vi kontaktar honom, just varit uppe i samhällsbyggnadsnämnden. Där politikerna valde att ge grönt ljus till projektet.
Som jag förstår det har kommunfullmäktige sedan tidigare beslutat att göra i ordning området. Beslutet togs 2017. Varför har inte processen kommit i gång förrän nu?
"Processen har varit igång en längre tid. Det förra beslutet fattades med anledning av att politiken i det skedet ville avvakta exploatering för att först marknadsföra redan exploaterade tomter och först efter försäljning av dessa gå vidare med ytterligare exploatering i området", skriver Mikael Österling (L).
Varför behöver det tas ett nytt beslut?
"Det tidigare beslutet var ju att avvakta tills 'fas 1' var sålda. Nu väljer nämnden en annan politisk riktning", svarar han.
Men i beslutet från 2017 tycks det inte finnas något som tyder på en vilja att avvakta med att färdigställa området – tvärtom.
Ur protokollet går det att läsa följande:
"Kommunfullmäktige beslutar att anta differentiell tomtprissättning i enlighet med bifogad kalkyl för färdigställande av exploateringsområde. Och att tillskjuta investeringsmedel samt igångsättningsbeslut för att bygga ut befintlig gata, belysning, VA och parkområde till Teknik och Drift i enlighet med bifogad kalkyl för färdigställande av exploateringsområde."
Med differentiell prissättning menas att tomterna kostar olika mycket beroende på var de ligger. De fyra färdiga tomterna skulle kosta 60 000 kronor styck. Det skulle även resterande göra, förutom de två tomter som ligger närmast vattnet. Enligt kalkylen skulle de kosta 80 000 kronor styck.
Inga noteringar finns nedskrivna om att någon ska ha reserverat sig mot beslutet eller att någon yrkar på att kommunen ska avvakta med att färdigställa området. I den tjänsteskrivelse som låg till grund för beslutet kan man även läsa att frågan om att göra i ordning området aktualiserats efter att en intressent visat intresse för en, alternativt två tomter, i området. I underlaget till beslutet finns även en kalkyl bifogad med beräkningar om vad ett färdigställande skulle kosta.
Att göra i ordning hela området beräknades på den tiden kosta drygt en miljon. Enligt kalkylen skulle kostnaden för att anlägga lokalgata och lekplats, tillsammans med kringkostnader som administration, beräknas landa på 700 000 kronor. Utöver det skulle en utbyggnad av VA väntas landa på 400 000 kronor.
Lena Käcker Johansson (KD) var ordförande för kommunfullmäktige under den här tidsperioden. Hon minns att frågan var uppe på dagordningen.
Vet du vad som hände som gjorde att det inte blev något?
– Nej, det vet inte jag. Inte så här på rak arm, säger hon och fortsätter:
– Jag vet att vi i kommunledningen var där och tittade på tomterna.
Hon berättar att de konstaterade att området behövde göras i ordning.
– Men sedan vet jag inte om det fastnade för att vi inte hade tillräckligt med personal på samhällsbyggnad eller om det var något annat som ledde till att det inte verkställdes som det skulle. Jag vet faktiskt inte någon orsak.
Tillbaka till Acke Andersson. Han berättar att han betalar några hundralappar per år för att stå i tomtkön. Men om det kommer att löna sig genom att ge honom förtur till de tomter som han så länge velat köpa är oklart.
Mikael Österling (L) igen.
"Jag tror dessa kommer utannonseras till den öppna marknaden, men detaljerna kring försäljningsprocessen hänvisar jag till förvaltningen", skriver han.
På frågan om varför Acke Andersson inte fick något svar på sitt erbjudande om att köpa hela området svarar han att han inte vill kommentera det enskilda ärendet.
"Eftersom jag på inget sätt har information om alla de dialoger som skett i det hänseendet. Jag hänvisar till förvaltningen för eventuella detaljer", skriver Mikael Österling.
Varför fick inte han köpa två tomter?
– Rent generellt är ju syftet att varje tomt ska bebyggas med enskilda bostäder enligt detaljplanen. Om en enskild vill köpa två villatomter och bebygga med två friliggande villor så har jag svårt att se att det skulle vara ett problem men om syftet var ett annat kan detta strida mot detaljplanen, skriver han.