Politikerna vill satsa på tomter med sjöutsikt

Samverkan för Kinda går fram med ett förslag om att göra i ordning nya tomter i Horn. Det aktuella området har varit planlagt länge. Arbetet spås kunna rulla igång under året.

Här, i närheten av Åsunden i Horn, vill Samverkan för Kinda göra iordning nya tomter.

Här, i närheten av Åsunden i Horn, vill Samverkan för Kinda göra iordning nya tomter.

Foto: Linnea Brundell

Horn2022-04-28 09:00

Nu väljer Samverkan för Kinda att rikta blickfånget mot ett område som varit planlagt länge. Den här gången vill politikerna satsa i Horn.

– Vi från Samverkan Kinda ser vikten av att hela Kinda ska leva. Ibland får jag lite kritik för att jag pratar mycket om Rimforsa men det hänger samman med att en hel del har hänt där. Det kan man inte bortse från, säger kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och fortsätter:

– Men det är viktigt för oss att hela Kinda ska leva.

Han säger att när politikerna träffar företag i kommunen har de flesta efterfrågat en sak – och det är fler bostäder.

Här finns sedan tidigare fyra tomter redo och på samma område vill man nu göra i ordning ytterligare ett antal tomter som ligger närmare sjön. Området ligger centralt beläget på orten med utsikt mot båtklubben.

Varför väljer man att göra det här nu?

– Det beror på efterfrågan och som jag sa, när vi träffade näringslivet så påpekade man att behovet fanns av fler tomter och då tycker vi att det är viktigt att man satsar på hela kommunen, säger Christer Segerstéen.

En annan anledning till att man nu väljer att rikta blickarna mot Horn är enligt honom närheten till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och det besöksnäringsprojekt som man vill inleda i Horn och Hycklinge.

Anders Ljung (C), säger att de färdiga tomterna varit uppe för diskussion redan under 2000-talet.

– Vi försökte att sälja dem för en krona styck. Det gick inte och då vände vi oss till ett antal husbyggare och erbjöd dem att sätta upp visningshus men fick inget napp där heller. Signalerna var väl att de inte var tillräckligt attraktivt utan de påtalade hela tiden att det var de här nere som var attraktiva, säger han och menar de nya tomterna som de nu vill göra iordning närmare vattnet.

– Vi har haft intressenter på en eller två av dem men det har inte varit genomförbart då det inte varit färdigt, säger Anders Ljung (C).

Christer Segerstéen (M) tar vid:

– Det är väl så att den erfarenhet man har av byggnation är att om börjar med att köpa en tomt i en änden så fortsätter det. När de här nya tomterna är byggda där nere, då kommer de fyra här uppe att åka med också. Då blir det en ketchupeffekt.

Anders Ljung fortsätter:

– Det är ingen som vill börja att bygga där uppe. Nu börjar man där nerifrån i stället.

Enligt Christer Segerstéen (M) väntas satsningen komma att kosta några miljoner. Väg ska anläggas och vatten och fiber anslutas.

– Det här är pengar som initialt är investeringspengar. En del av dem får man ta från årets resultat men samtidigt tror vi på framtiden och säljer vi tomterna får man en intäkt, säger han.

Förutom pengarna som kommer in från själva tomtförsäljningen ser man enligt honom att tomterna på sikt även kommer att generera nya skatteintäkter. När invånare flyttar in kommer de att handla i lokala butiker och fler barn kan börja i förskolan och skolan på orten.

När kan då planerna sättas i verket? Christer Segerstéen säger att de räknar med att arbetet kommer att inledas i år.

– Vi räknar med att vi får med oss de övriga intressenterna i politikerna. Vet man sedan om att beslutet är taget kan man börja med att ta kontakt med mäklare och marknadsföra tomterna, säger Christer Segerstéen.

Även i Björkfors pågår arbete med att ta fram nya tomter, säger han.

– Så Björkfors är inte glömt.

Christer Segerstéen (M), Gösta Gustavsson (M) och Anders Ljung (C) berättar om satsningen på nya tomter i Horn.
Christer Segerstéen (M), Gösta Gustavsson (M) och Anders Ljung (C) berättar om satsningen på nya tomter i Horn.
Tomterna i Horn

Detaljplanen för området, Flarka 1:21 M.FL, vann laga kraft i maj år 1989. I dag finns fyra tomter till salu men nu vill alltså politikerna göra i ordning de resterande tomterna på området som ligger närmare vattnet.

Området gränsar mot Åsunden och på kommunens hemsida skriver de att man själv kan välja vilken husleverantör vill bygga med utifrån detaljplanen.

Källa: Kinda.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!