Så har hon förändrat sitt klassrum

Ann-Sofie Gustafsson är en av pilotlärarna i den centrala elevhälsans projekt för tillgängliga lärmiljöer i Kinda. I samband med den Europeiska logopedidagen, den 6 mars, besökte vi ett av hennes klassrum på Horns skola.

Ann-Sofie Gustafsson är en av pilotlärarna i den centrala elevhälsans projekt för tillgängliga lärmiljöer i Kinda.

Ann-Sofie Gustafsson är en av pilotlärarna i den centrala elevhälsans projekt för tillgängliga lärmiljöer i Kinda.

Foto: Dennis Petersson

HORN2019-03-05 17:19

– Projektet har betytt jättemycket. Det har varit en riktig boost och ett sätt att färska upp kunskaperna. Jag har svart på vitt fått reda på vad som verkligen fungerar och hur jag kan arbeta på ett mer strukturerat sätt i min undervisning, berättar Hornläraren.

Under närmare ett års tid har flera lärare, från Kindas samtliga låg- och mellanstadieskolor, utbildats och handletts av personal från den centrala elevhälsan. Föreläsningar och teoretisk kunskap har varvats med klassrumsbesök och praktiska tips och en stor del av projektet har handlat om språkutveckling och kommunikation. I Ann-Sofie Gustafssons klassrum har detta lett till en hel del förändringar.

– Jag har bland annat vänt på klassrummet, fått in en ny whiteboard-tavla och plockat ner mängden intryck på väggarna. Vi har fått in olika hjälpmedel och en hel del visuellt stöd och det har verkligen fått effekt. Det gör att man blir ännu mer sugen på att jobba på ett språkutvecklande sätt, säger Ann-Sofie Gustafsson och logopeden Kajsa Svensson fortsätter:

– Vi ställer enorma krav på dagens elever, förmågor som är väldigt svåra, och därför är det viktigt med en tydliggörande pedagogik, med visuellt stöd, som gynnar alla elever. Vår förhoppning är att det här arbetet ska rulla vidare och få ännu större spridning.

Som vi berättade förra veckan är det nu dags för nästa steg i projektet, då arbetet med tillgängliga lärmiljöer ska implementeras i Kindas förskolor.

Europeiska logopedidagen:

År 2004 skapade CPLOL (den europeiska federationen för logopeder) den Europeiska lopopedidagen.

Logopeder arbetar med svårigheter gällande kommunikation, språk, tal, röst och sväljning och logopedidagen instiftades för att sprida kunskap kring de störningar som kan uppstå inom dessa områden, och samtidigt öka medvetenheten om att det finns hjälp att få.

Europeiska logopedidagen har varje år fokuserat på ett tema inom logopedin, förra året var det alternativ och kompletterande kommunikation i fokus, i år är det autismspektrum som är i rampljuset.

Källa: Logopedbyrån Dynamica och www.cplol.eu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om