Samarbetet ger campingen och vandrarhemmet mersmak

De kom till Horn som "utbölingar" - nu samarbetar de för att få den lilla orten att leva.

Trots att samtliga är ”utbölingar” känner de sig väldigt väl mottagna i Horn.

Trots att samtliga är ”utbölingar” känner de sig väldigt väl mottagna i Horn.

Foto: Lina Edgar

Horn2022-12-11 11:00

De senaste helgerna har Horn Vandrarhem och Hornåbergs Camping tillsammans anordnat fullsatta julbord där vandrarhemmet står för lokalen och campingen ordnar med maten.

– Samarbetet har verkligen gått som på räls och vi känner att det har varit perfekt att lägga upp det på det här sättet, säger Kenneth Johansson som tillsammans med Ewa Pettersson driver Horn Vandrarhem.

Samarbetet mellan de båda företagen började när Lena Berg och hennes man Michael Römberg tog över driften av Hornåbergs Camping i början av 2021. Då hjälptes de åt att tillsammans anordna tipspromenader för ortsborna, vilket blev väldigt uppskattat. 

– Vi är ju "utbölingar" från början allihop, men har tagits emot väldigt väl här i Horn, säger Lena som ursprungligen är från Valdemarsvik och vet hur svårt det kan vara att som nyinflyttad bli en del av ett litet, sammansvetsat samhälle.

undefined
Trots att samtliga är ”utbölingar” känner de sig väldigt väl mottagna i Horn.
undefined
Förr inhyste dessa lokaler Horns Hotell där många fester och julbord anordnats genom åren.

Ewa och Kenneth nickar instämmande. Även de upplever att de har blivit en del av samhället och att ortsborna gärna erbjuder sin hjälp när evenemang ska anordnas.

För Lena och Michael fanns tanken om att ordna julbord med tidigt, men de insåg att lokalerna på campingen inte var optimala för den sortens tillställning. Som nyblivna Hornbor fick de höra många berättelser om forna julfester på Horns Hotell, idag Horn Vandrarhem, och så väcktes tanken om ytterligare ett samarbete mellan de båda verksamheterna.

– Nästan alla härifrån har något sorts minne från Horns Hotell och de stora festerna som anordnades där förr. För många känns det nostalgiskt att återigen få chansen att gå på julbord i samma lokaler, säger Ewa.

undefined
På väggarna i vandrarhemmet finns flera bilder och planscher som påminner om en svunnen tid.

Julbordssamarbetet och den positiva respons de fått från besökarna har gett de fyra företagarna tankar på fler evenemang i gemensam regi.

– På en liten ort är samarbete mellan verksamheter livsviktigt. Det är viktigt att inte se varandra som konkurrenter utan att försöka hjälpas åt så gott det går och se att vårt arbete är för ortens bästa, säger Ewa.

undefined
”Man får inte värdera allt i pengar” säger Lena Berg som tillsammans med sin man Michael Ramberg driver Hornåbergs Camping.
undefined
Ewa och Kenneth hoppas på fler samarbeten framöver.

– Ja, och att man inte får värdera allt i pengar. Syftet är att göra kunderna nöjda och att de ska vilja återkomma, fyller Lena i.

Vad som driver företagarna är svårt att sätta fingret på menar de.

– För vår del är vi nog ett par rastlösa personer som måste ha något att göra hela tiden, skrattar Lena.

– Det är allt som oftast väldigt roligt att arbeta som vi gör och framförallt får man så mycket tillbaka, säger Ewa.

Kenneth Johansson och hans fru Ewa Pettersson driver Horn vandrarhem tillsammans.
Kenneth Johansson och hans fru Ewa Pettersson driver Horn vandrarhem tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!