Stor ökning av hemleveranser: "Täcker inte kostnaderna"

Coronapandemin har inneburit ett ökat antal hemleveranser för Ica-butiken i Horn. Ökningen är så pass kraftig att den kommunala ersättningen för uppdraget inte längre räcker till.

Jimmy Melkersson är den enda handlaren i Kinda som har ett avtal kring hemsändning av varor med kommunen. Nu räcker ersättningen han får för uppdraget inte längre till.

Jimmy Melkersson är den enda handlaren i Kinda som har ett avtal kring hemsändning av varor med kommunen. Nu räcker ersättningen han får för uppdraget inte längre till.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-08-29 20:00

– Även om det har minskat sedan det var som allra mest är det fortsatt fler hemleveranser nu än innan coronaviruset. Jag har i alla år erhållit ett fast bidrag, numera 90 000 kronor om året, vilket i sig är lite tokigt. Ju fler leveranser man har desto mindre täckning får man för kostnaden, konstaterar handlaren Jimmy Melkersson.

I Kinda kommun finns det en så kallad varuförsörjningsplan som antogs för 25 år sedan. Då fanns hemleverans av varor tillgängligt i nästan hela Kinda och fem landsortsbutiker hade tecknat avtal med kommunen. Sedan dess har butikerna antingen lagts ned eller så har handlarna i fråga konstaterat att servicen riskerar att bli en ekonomisk belastning. Ica Vahlströms är den enda butiken som fortfarande har ett sådant avtal.

undefined
Försäljningen vid Ica-butiken har trots coronapandemin ökat med tio procent i jämfört med förra året.

– Vi ser att det finns behov av en större översyn av hela det här upplägget, sannolikt i en ny översiktsplan, och då kan det möjligen tillkomma fler avtal. Samtidigt gäller det att man som handlare åtar sig uppdraget att leverera varor till de som har svårt att ta sig till butiken, förklarar kommunchef Sergei Sorokin.

För Hornbutiken har hemleveranserna under året ökat från cirka 20 till 30 stycken i veckan och för att få täckning vill Melkersson att ersättningen ändras till 200 kronor per leverans.

– Vi ser att det borde vara möjligt med hänvisning till möjliga coronastöd från staten. Sedan måste som sagt hela varuförsörjningsplanen ses över, avslutar Sorokin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!