Sveriges bästa fårgård finns i Kinda: "Jag är så stolt"

År 1995 skaffade Gudrun Svensson i Orremåla sina allra första gotlandsfår. Nu, 25 år senare, har hennes lammskinn utsetts till landets bästa – vilket gör henne till svensk mästare.

Gudrun Svensson från Orremåla är svensk mästare i fårskinn, genom en tävling som arrangeras av Gotlandsfårföreningen. Här visar hon upp det skinn som hon 2018 vann publikens utmärkelse med.

Gudrun Svensson från Orremåla är svensk mästare i fårskinn, genom en tävling som arrangeras av Gotlandsfårföreningen. Här visar hon upp det skinn som hon 2018 vann publikens utmärkelse med.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-03-10 09:00

"Det är inte var dag vi har en SM-vinnare från lilla Kinda", konstaterar fårbonden när vi träffar henne vid föräldragården några kilometer nordväst om Horn. Här, med utsikt över den lilla sjön Täftern, sköter hon och sambon Harry Nylund en besättning bestående av 69 tackor och tre baggar. De skinn som produceras säljs som de är eller förädlas vidare till allt från halsdukar och vantar till möbelklädsel och plädar. Det hela växte till en större sysselsättning än planerat.

– Ja, tanken från början var att jag skulle ha ett 30-tal får men nu har jag 70, och det är en helt fantastisk sysselsättning. Fåren är bra renhållare, de håller landskapen öppna och är nyttiga för den biologiska mångfalden, och så är de dessutom behändiga att ha att göra med. Det är ett djur som många pensionärer klarar av, berättar Gudrun.

undefined
Gudruns mor och man hade gotlandsfår en gång i tiden, så även de bönder som tidigare arrenderade föräldragården i Orremåla. På så sätt kom Gudrun att skaffa sig en besättning.

Varje år tävlar Sveriges fårbönder i vad som kallas "Skinn-SM". Med flera olika klasser, fördelade mellan grå och vita skinn, bedömer expertdomare de lammskinn som skickas in för medverkan. Färgen, lockarna, pälshåren och glansen – ja det mesta granskas och poängsätts. I söndags avgjordes 2021-års upplaga, den här gången digitalt från Tranås. När resultaten summerades hade Gudrun Svensson vunnit klassen för mörkgråa plädar – dessutom stod hon som totalsegrare bland de "grå" besättningarna och utsågs därmed till svensk mästare.

– Jag blev lätt chockad, jag trodde inte riktigt på mina skinn det här året. Det är otroligt hedersamt att få det här priset, inte minst när jag vet hur duktiga mina kollegor är. Det är en ära, jag är så stolt, förklarar Gudrun.

– Genom den här tävlingen får vi bönder en viktig bedömning av hur vårt avelsarbete går, om vi är på rätt väg. Dessutom får vi fårbönder, när det inte är pandemi, en möjlighet att samlas och diskutera hur vi kan bli bättre, fortsätter hon.

undefined
Gården är ekologisk och kravcertifierad vilket innebär att fåren har tillgång till utevistelse året om. "Utan välmående djur får man inga fina skinn", säger Gudrun Svensson och Harry Nylund.

 Vad tror du är nyckeln till vinsten?

– Att jag har skaffat mig bra mentorer genom åren, såna som kan och vet och dessutom är hjälpsamma. Sedan brukar vi alltid säga att man inte kan få ett fint skinn om fåret inte mår bra – och så är det verkligen.

Vad är det viktiga i fårens mående?

– Bland annat att de får gå utomhus, och att de har tillgång till utevistelse året om, svarar Gudrun.

Med SM-vinsten hoppas hon kunna bidra till att fåret tar en större plats i den östgötska debatten om lantbruksdjur.

undefined
69 tackor och tre baggar, så stor är besättningen i Orremåla. "I jämfört med gårdarna på Gotland är det en väldigt liten besättning", förklarar Gudrun.
Karta: Orremåla gård, Kisa/Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!