Tomtar- och trolltema på årets dagkollo

Dagkollot i Olofsboda utanför Horn har varit igång sen 80-talet och blivit inställt några få gånger. En pandemi stoppar dem inte.

Både Malin Karlssons systrar och mamma är med på lägret och hjälper till.

Både Malin Karlssons systrar och mamma är med på lägret och hjälper till.

Foto: Märta Svensson

Horn2020-06-25 16:00

Leila och Börje Carlsson, som är scouter, driver kollot.

– Jag hoppas att det här får fler att gå med i scouterna. Om man inte har tid för scouterna i veckorna har vi familjescouter. Vi ses en lördag i månaden och har kul med hela familjen, säger Leila Carlsson. 

Årets tema på lägret är tomtar och troll. Alla barnen fick på lägrets första dag göra en svans. Vissa har lagt in pärlor och andra har målat svansen i olika färger. Det har varit olika teman åren tillbaka. Både vikingatema och riddartema. 

Barnen har både fått testa på att paddla kanot, badat, och skapat egna saker. De har gjutit egna tomtar av gips. De får själva hitta en pinne och röra ner gipset med vatten. När det har stelnat är det dags för målning. 

Malin Karlsson har varit på lägret sen hon låg i vagn. Nu är hon tio.

– Vi ska göra en hajkbomb. 

En hajkbomb är potatis, lök, bacon, äpple och kryddor som man lägger i aluminiumfolie och lägger över glöden. Där ligger de tills de är redo att äta. Det är barnen själva som hämtar ved och får såga vissa grenar så de får plats i elden.

Viktor Thorstensson tycker att det är enklare att såga när veden var torr. Det är hans andra år på kollot. 

Vad har du gjort på lägret?

– Jag har dragit ved och paddlat.

Stefan Johansson är en utav ledarna på lägret. Han berättar att hans döttrar har varit på det här lägret för ungefär 30 år sen. 

– När jag berättar att jag ska jobba i Olofsboda säger de att det var det bästa de hade i sin uppväxt. 

Holger bor i Stockholm men på sommaren bor han i Råshult. 
"Det roligaste ska bli att sova över. Vi kommer att gå och lägga oss olika tider beroende på om man är liten eller stor. Det är för coronaviruset."
Holger bor i Stockholm men på sommaren bor han i Råshult. "Det roligaste ska bli att sova över. Vi kommer att gå och lägga oss olika tider beroende på om man är liten eller stor. Det är för coronaviruset."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om