Tuff ekonomi bakom hyreshöjning

Grunden till hyreshöjningen pÄ HornÄberg Àr det tuffa ekonomiska lÀget i Kinda kommun. "Avtalet har varit en ren förlustaffÀr", konstaterar samhÀllsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl.

"Att ge bort 350 000 kronor varje Är gÄr inte", konstaterar samhÀllsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl om hyresavtalet vid HornÄbergs camping.

"Att ge bort 350 000 kronor varje Är gÄr inte", konstaterar samhÀllsbyggnadsförvaltningens chef Bo Horndahl om hyresavtalet vid HornÄbergs camping.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Horn2020-03-05 16:00

Reaktionerna efter vĂ„r rapportering kring campingen i Horn har varit mĂ„nga. Bland annat har kommunen, via sin hemsida, tagit emot ett tiotal synpunkter kring Ă€rendet. Samtliga Ă€r kritiska och nĂ€stan alla ifrĂ„gasĂ€tter den föreslagna hyran pĂ„ 400 000 kronor. Bo Horndahl, som har delegerat ansvar för avtalsförhandlingen, planerar att svara samtliga.

– Ja, det stĂ€mmer. Det Ă€r mitt ansvar, berĂ€ttar han nĂ€r vi slĂ„r oss ned pĂ„ kommunhuset. Han fortsĂ€tter sedan:

– Alla surdegar till avtal som kommer upp mĂ„ste ses över och omförhandlas. Nu tittar vi pĂ„ det hĂ€r fallet och vĂ„r roll pĂ„ tjĂ€nstemannasidan Ă€r att fĂ„ ut sĂ„ mycket som möjligt av de skattepengar som kommuninvĂ„narna betalar. VĂ„r stĂ„ndpunkt Ă€r att vi inte kan subventionera ett privat företag.

Under intervjun visar han upp anteckningar frÄn ett möte, den 4 december förra Äret, mellan kommunen och den nuvarande hyresgÀsten Modi Kinda AB. HÀr framgÄr det att bÄda parter vill omförhandla avtalet men att hyresgÀsten inte har möjlighet att driva verksamheten vidare om "avtalet förÀndras till andra hyresnivÄer". TjÀnstemÀnnen Ä sin sida Àr tydliga med att kommunen inte kan Äta sig att subventionera kapitaltjÀnstkostnaderna.

– NĂ€r kommunen valde att bygga ett nytt servicehus för ett par Ă„r sedan kanske man inte hade den hĂ€r dĂ„liga ekonomin som man har i dag. Att ge bort 350 000 kronor varje Ă„r gĂ„r inte nĂ€r det samtidigt mĂ„ste sparas pĂ„ vĂ„rd, omsorg och skola.

NÀr det nuvarande avtalet sagts upp finns det enligt Horndahl tvÄ alternativ att ta stÀllning till i en fortsatt förhandling. Ska ett nytt hyresavtal skrivas eller ska anlÀggningen sÀljas?

– Det Ă€r efter detta som politiken kommer in och kan fatta ett annat beslut. De kanske Ă€r beredda att av nĂ„gon anledning subventionera den hĂ€r verksamheten, förklarar Kindachefen och fortsĂ€tter:

– Vi rekommenderar inte att sĂ€lja. Vi mĂ„ste se till Horns framtid, 50–70 Ă„r framöver, och den hĂ€r marken kanske behövs för bostĂ€der. Lyckas vi inte komma överens med hyresgĂ€sten Ă€r vĂ„rt förslag att gĂ„ ut med avtalet pĂ„ marknaden.

Anna-Lena Monell frÄn Modi Kinda AB bekrÀftar att de kommer att skriva under uppsÀgningen, men trycker samtidigt pÄ alla de mervÀrden som en camping i Horn innebÀr.

– Att sĂ€ga upp avtalet Ă€r inte konstigt men kommunen borde se till mer Ă€n bara kronor och ören, avslutar hon.

Modi Kinda AB bekrÀftar att de kommer att skriva under uppsÀgningen men anser att kommunen borde se till mer Àn bara kronor och ören.
Modi Kinda AB bekrÀftar att de kommer att skriva under uppsÀgningen men anser att kommunen borde se till mer Àn bara kronor och ören.
Karta: HornÄbergs Camping
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!