Tufft för vandrarhemmet: "Vi kan inte bara deppa ihop"

Trots coronakris och många avbokningar, väljer Horns vandrarhem att investera för framtiden. Just nu gör de en del renoveringsarbeten i lokalen och de har gott hopp om att trenden ska vända. "Vi tycker det är roligt och att det finns tid nu", säger Kenneth Johansson.

Horns vandrarhem i centrala Horn kämpar i en tid då de ekonomiska intäkterna är små.

Horns vandrarhem i centrala Horn kämpar i en tid då de ekonomiska intäkterna är små.

Foto: Max Elofsson

Horn2020-05-24 18:00

Hotell- och turismnäringen är en av de branscher som drabbas hårdast i coronakrisen. Horns vandrarhem har sedan i mars upplevt en allt kämpigare tid där det endast är några strögäster som bokar någon natt då och då. Alla större bokningar har avbokats.

2013 tog de nuvarande ägarna över byggnaden som fram tills dess hade stått tom i 18 år. Ägarna Kenneth Johansson och Ewa Pettersson säger såhär om det rådande läget.

– Det är väldigt synd att se rummen stå tomma, men vi kan inte bara deppa ihop utan får göra det bästa av situationen, säger Ewa Pettersson.

Att Astrid Lindgrens Värld har skjutit fram sin öppning påverkar i viss mån, då flera av besökarna har valt Horns vandrarhem som övernattningsplats. De beskriver sin verksamhet som mer än bara vandrarhem då det även bokas in privata tillställningar i form av släktträffar, bröllop, minnesstunder med mera.

De har inte heller valt att ansöka om ekonomiskt stöd från de räddningspaket som regeringen har tillsatt för att rädda företag och verksamheter från att gå under i coronakrisen.

Trots att det just nu inte kommer in så mycket intäkter på verksamheten, känner de lugn inför framtiden. Mycket för att de fasta kostnaderna är relativt små, Kenneth Johansson har även pension att leva på, och att de har en stor tro på en vändning. Det är bara frågan om när det blir.

Sedan påskhelgen i början av april har Kenneth Johansson och Ewa Pettersson dragit igång vissa renoveringsarbeten med vandrarhemmet. Bland annat har nytt golv lagts i delar av matsalen, det har målats om här och var, och vissa av gästrummen har fått nya tapeter. 

– Vi gör några mindre renoveringsarbeten som vi själva klarar av. Det gör vi för att vi tycker det är roligt och att det finns tid nu, säger Kenneth Johansson.

Precis när de tog över och startade sin verksamhet för sju år sedan, gjorde de en omfattande renovering av hela byggnaden. Med tiden har vissa utrymmen slitits och nu är det läget för att fräscha upp igen. Den här gången är det inte alls lika mycket som ska göras i ordning. Nästa projekt som de ska fixa är baren på övervåningen.

– Även om det är tuffa tider just nu så tror vi att det blir bättre. Vi har hopp om framtiden och därför vill vi göra i ordning så gott det går, säger han.

Totalt är det tio gästrum på vandrarhemmet. Alla har namn efter olika blommor.
Totalt är det tio gästrum på vandrarhemmet. Alla har namn efter olika blommor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!